Banankage med kakaocreme, karamel og hasselnødder

Det er nærliggende at smide de overmodne bananer fra frugtskålen i skraldespanden, når de har fået lidt for mange brune pletter, men jeg vil virkelig gerne opfordre dig til at lade være. Det er decideret madspild, og der findes så mange smagslækre måder at anvende overmodne bananer på. Du kan fx skære dem i skiver, og lægge dem i fryseren i en fryserpose. Så har du dejligt kolde bananskiver klar næste gang, du vil lave en smoothie eller en milkshake. Du kan også bruge dine overmodne bananer til hjemmelavet mysli eller i brød og kager, hvor de giver en dejlig saftig konsistens og en lækker sød smag. Her har jeg brugt 2 overmodne bananer til en uimodståelig skærekage og toppet den med et tykt lag kakaocreme samt en lille rest karamel, jeg havde stående i et glas på køl.

Banankage med kakaocreme, karamel og hasselnødder

Tid: 20 minutter. Bagetid: 1 time. Antal personer: 8-10

  • 250 g smør
  • 335 g hvedemel
  • 30 g kakao
  • 1 tsk. natron
  • ½ tsk. salt
  • 200 g sukker
  • 100 g brun farin
  • 50 g ahornsirup
  • 4 æg
  • 3 dl mælk
  • 2 mosede bananer, ca. 250 g i alt
  • en springform, 24 cm. i diameter
  • lidt smør til formen

Topping:

  • 125 g flødeost
  • 50 g blødt smør
  • 125 g flormelis
  • 20 g kakao
  • 1 knivspids salt
  • 150 g tyk karamel, fx dulce de leche eller karamelliseret kondenseret mælk
  • 50 g ristede hasselnødder
  • evt. spiseligt guldstøv
  1. Tænd ovnen på 180°. Læg bagepapir i bunden af formen, og smør kanterne med lidt smør.
  2. Banankage: Smelt smørret i en stor gryde, og lad det køle en smule af. Kom alle de øvrige ingredienser ned til smørret, og rør dejen godt sammen direkte i gryden.
  3. Fordel dejen i formen, og bag kagen i ovnen i ca. 1 time, til den er netop gennembagt. Afkøl kagen på en rist.
  4. Topping: Rør flødeost, blødt smør, flormelis, kakao og salt sammen i en skål til en tyk og smørbar creme.
  5. Servering: Smør kakaocremen ud i et jævnt lag på kagen. Fordel evt. et lagt karamel oven på cremen, hvis du har en rest, du skal have brugt. Hak hasselnødderne groft, og drys dem på kagen sammen med lidt spiseligt guldstøv.

banankage