På æblerov

Hvert år omkring efterårsferien tager jeg mine børn under armen og smutter på æblerov.

Altså sådan på helt legal vis, forstås!

Vores favorit plukkested er Frydenlund Frugtplantage, som ligger på Nordsjælland. Simpelthen det smukkeste sted med æble- og pæretræer så langt øjet rækker.

Det er for os årets (måske) hyggeligste udflugt og en virkelig dejlig udendørsaktivitet, som både store og små kan være med til. Det er bare på med de praktiske sko, en stor kurv under armen, og så ellers ud og plukke æbler (og pærer) i den smukke natur.

Nogle af æblerne spiser vi helt friske med det samme på vej hjem i bilen, men størstedelen af dem bruger vi til æblegrød, æblekager og æbletærter, som vi elsker at forkæle os selv og resten af familien med i de kolde måneder.

Jeg har tidligere delt opskriften på en herlig æblekage med jer her på bloggen. Den var super nem og sådan en dejlig hverdagskage. Opskriften finder du her.

Idag skal du have opskriften på en mere luksuriøs fransk æbletærte, som både har mørdej og den lækreste mandelcreme  på samvittigheden. Tærten er saftig og lækker og en vaskeægte efterårsklassiker, hvis du spørger mig.

Servér min franske æbletærte med flødeskum eller cremefraiche, så bliver du glad!

Fransk æbletærte med mandelcreme

Tid: 45 minutter. Hviletid, mørdej: 1½ time. Bagetid: 35-40 minutter. Antal personer: 4-6

Mørdej:

  • 100 g blødt smør
  • 50 g flormelis
  • korn af ½ vaniljestang
  • 1 knivspids salt
  • 1 æg
  • 30 g mandelmel
  • 180 g hvedemel
  • 1 tærteform med løs bund, 20 cm i diameter

Mandelcreme:

  • 65 g blødt smør
  • 100 g lyst rørsukker
  • korn af ½ vaniljestang
  • 1 knivspids salt
  • 1 æg
  • 65 g mandelmel
  • 1½ spsk. mandellikør, fx Amaretto

Du skal også bruge:

  • 2 æbler
  • 1 spsk. mandelflager
  • ½ tsk. rørsukker
  • 2 spsk. abrikosmarmelade
  1. Mørdejsbund: Rør smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen. Rør ægget i. Tilsæt mandel- og hvedemel, og ælt forsigtigt dejen sammen. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i ½ time.
  2. Rul dejen ud med en kagerulle på et meldrysset bord, og beklæd tærteformen med dejen. Du skal kun bruge ca. halvdelen af mørdejen – gem resten på køl eller i fryseren til en anden god gang. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
  3. Mandelcreme: Pisk smør, rørsukker, vaniljekorn og salt sammen med en elpisker. Tilsæt ægget, og pisk det sammen. Rør mandelmel og mandellikør i dejen, til en ensartet og jævn creme.
  4. Smør mandelcremen jævnt ud i bunden af den kolde tærte. Skræl æblerne, fjern kernehuset, og skær dem i tynde skiver. Fordel æbleskiverne oven på mandelcremen i et cirkulært mønster. Drys med mandelflager og en smule rørsukker.
  5. Tænd ovnen på 175°. Bag tærten i ovnen i 35-40 minutter, til den er gylden, og tærtebunden er gennembagt. Afkøl tærten på en rist.
  6. Abrikosglasering: Smelt abrikosmarmeladen i en lille gryde, til den er flydende. Pensl tærtens overflade med den smeltede marmelade, og stil tærten på køl indtil servering.