Lettere hønsesalat til julefrokosten

Idag får du en opskrift på en dejlig ret til julefrokostbordet.

Sild, snaps, rødspætter, lun leverpostej og flæskesteg hører sig selvfølgelig til, men jeg bliver også ret så glad, når der kommer hønsesalat på bordet.

Den klassiske hønsesalat med bacon serveret på hvidt franskbrød er dog lidt for fed til min smag. Så jeg har lavet min egen version, som er lidt lettere og med masser af knas og sprødhed. Den indeholder både kylling, æbler, bladselleri og cornichoner, og den er dejlig forfriskende i forhold til julefrokostbordets øvrige tunge retter.

Jeg serverer den på ristet rugbrød, men du vælger selvfølgelig selv, om du er mere til blødt franskbrød eller saftigt surdejsbrød.

Salaten kan serveres hele året rundt, men passer især godt til julefrokost- eller påskebordet.

Kyllingesalat med æbler, bladselleri og cornichoner

Tid: 40 minutter. Antal personer: 6-8

  • 650 g kyllingebrystfilet
  • 1 l hønsebouillon
  • 2 laurbærblade
  • 1 tsk. salt
  • 1½ æble
  • 3 stilke bladselleri
  • 50 g cornichoner
  • 1 skalotteløg
  • 2 spsk. god mayonnaise
  • 1 dl cremefraiche 18 %
  • 1½ dl skyr
  • 1 tsk. sennep
  • 1 tsk. karry
  • 1 tsk. flydende honning
  • saft af ¼ citron
  • salt og friskkværnet peber

Til servering:

  • 6-8 skiver pancetta
  • 6-8 skiver ristet rugbrød
  • 1 lille bakke karse
  • evt. rød skovsyre
  1. Læg kyllingebrystfileterne i en gryde med bouillon, laurbærblade og salt, og bring det i kog. Lad det småkoge ved middelvarme i 12-15 minutter, til kødet er mørt. Tag kyllingebrystfileterne op, og lad dem køle helt af. Skær eller riv kødet i mundrette stykker.
  2. Skær æblerne i tern, og skær bladsellerien i tynde skiver. Hak cornichoner og skalotteløg fint.
  3. Rør mayonnaise, cremefraiche, skyr og sennep sammen i en skål. Tilsæt karry, honning og citronsaft, og smag til med salt og peber. Vend kylling, æbler og grøntsager i cremen, og sæt salaten på køl indtil servering.
  4. Fordel pancettaskiverne på en bageplade med bagepapir, og steg dem sprøde i en 180° varm ovn i ca. 10 minutter. Afdryp på fedtsugende papir.
  5. Rist rugbrødet sprødt på en brødrister. Anret en stor skefuld kyllingesalat på hver skive rugbrød, og pynt med sprød pancetta, klippet karse og evt. rød skovsyre.