Smukke salater til julebordet

Al maden på mit julebord oser af tradition, men der må også meget gerne komme noget sprødt og frisk på min tallerken. Derfor tilføjer jeg hvert år en lækker salat til den klassiske menu. Det giver en god kontrast til alt den gode, men også bløde julemad.

Jeg freestyler en ny salat hvert år, men udgangspunktet er som regel noget med kål, og så pifter jeg det op med frisk og tørret frugt, forskellige nødder og gerne en syrlig dressing.

Du kan sagtens lave en helt enkel og klassisk rødkålssalat med appelsinstykker og hele smuttede mandler. Det er lækkert og altid godt. Men har du mod på flere og måske lidt anderledes julesalater, skal du endelig læse videre.

Herunder får du nemlig mine forslag til 5 forskellige salater til julebordet. Opskrifterne har enten været bragt i magasinet SPIS BEDRE, på min Instragram-profil eller tidligere her på bloggen.

1. Grønkålssalat med stegte gulerødder, pekannødder og granatæblekerner. 

Opskriften på grønkålsalaten finder HER.

2. Kålsalat med appelsin, abrikoser, vindruer og smørristede valnødder.

Kålsalat med appelsin, abrikoser, vindruer og smørristede valnødder

Tid: 20 minutter. Antal personer: 4

½ rød spidskål (eller brug 1/4 rødkål)
2 appelsiner
2 spsk. olivenolie
1 spsk. æbleeddike
1 tsk. grov sennep
salt og friskkværnet peber
100 g valnøddekerner
1 spsk. smør til stegning
2 tsk. flydende honning
1 tsk. flagesalt
15 grønne vindruer
100 g blåbær
50 g soltørrede abrikoser
1 håndfuld frisk mynte

1. Skyl og snit spidskål i tynde strimler. Skær skallen af appelsinerne, og skær appelsinerne i skiver. Rør olie, eddike og sennep sammen, og smag til med salt og peber. Vend dressingen sammen med kål og appelsiner i en stor skål, og sæt kålsalaten i køleskabet.
2. Rist valnødderne på en tør pande i 1 minut. Tilsæt smør, honning og salt, og rist nødderne i 1-2 minutter, til de karamelliserer. Tag dem af panden, og lad dem køle af på et stykke bagepapir.
3. Skyl og halvér vindruerne. Skyl blåbær. Skær abrikoser i skiver. Hak myntebladene fint.
4. Vend kålsalaten sammen med vindruer, blåbær og abrikoser, og anret den på et fad. Pynt med de smørristede valnødder og finthakket mynte.

3. Grønkålssalat med pærer, figner og tahindressing.

Opskriften finder du HER.

4. Appelsinsalat med karse, avocado og pistacienødder

Appelsinsalat med karse, avocado og pistacienødder
Tid: 20 minutter. Antal personer: 4

6 appelsiner
1 moden avocado
saft af ½ citron
½ bakke karse
40 g usaltede pistacienødder
Vinaigrette med løg:
1 skalotteløg
1 spsk. hvid balsamicoeddike
1 tsk. flydende honning
½ tsk. stødt spidskommen
½ tsk. rosa peberkorn
salt
2 spsk. olivenolie

  1. Skær skrællen af appelsinerne, og skær dem herefter i tynde skiver med en skarp kniv. Halvér avocadoen, fjern stenen, og skær avocado-
    kødet i tern. Dryp dem med lidt citronsaft, så de ikke bliver brune.
  2. Vinaigrette med løg: Pil og hak skalotteløg fint, og rør det sammen med balsamico, honning, spidskommen, knuste rosa peberkorn og salt. Rør olivenolien i til sidst.
  3. Anret appelsiner og avocado på et fad eller 4 tallerkener. Dryp med vinaigrette, og top med karse og grofthakkede pistacienødder.

5. Rød spidskålssalat med vindruer, edamamebønner og peanutdressing

Rød spidskålssalat med vindruer, edamamebønner og peanutdressing
Tid: 20 minutter. Antal personer: 4

500 g rød spidskål
1 rødløg
200 g bælgede edamamebønner (fra frost)
25 lilla vindruer
1 spsk. friskhakket mynte
1 spsk. grofthakkede saltede peanuts
Peanutdressing:
2 spsk. peanutbutter
2 tsk. soja
saft af ½ limefrugt
1 tsk. brun farin
2-3 spsk. vand
salt og friskkværnet peber

  1. Skyl og snit spidskålen fint. Pil rødløget, og skær det i tynde strimler. Hæld kogende vand over edamamebønnerne, og lad dem stå i 5 minutter. Hæld vandet fra, og afdryp bønnerne. Skyl vindruerne, og skær dem i halve. Bland kål, løg, bønner og vindruer sammen i en skål.
  2. Peanutdressing: Rør peanutbutter, soja, limesaft og brun farin sammen, og tilsæt vandet lidt ad gangen, til dressingen har en lind konsistens. Smag til med salt og peber.
  3. Vend dressingen rundt i kålsalaten, og anret salaten i en skål eller på et fad. Drys med friskhakket mynte og grofthakkede peanuts.