Varme hveder

På torsdag er det aftenen før St. Bededag og traditionen tro skal der spises varme hveder med tandsmør. Men hvordan er det nu lige, man laver dem?

Du får selvfølgelig min opskrift herunder, og du vælger selv, om du serverer almindelig saltet smør eller rørt ahornsmør til.

Bemærk i øvrigt den lidt lange hævetid, så husk blot at gå i gang i god tid.

Velbekomme, og glædelig fridag på fredag!

(Foto: Columbus Leth)

Varme hveder med rørt ahornsmør

Tid: 30 minutter. Hævetid: I alt 3 timer. Bagetid: 15-20 minutter. Antal: 15 stk.

Hveder:

20 g gær

3½ dl sødmælk

50 g blødt smør

1 æg

50 g sukker

½ tsk. kanel

2 tsk. stødt kardemomme

½ tsk. salt

700 g hvedemel

en bradepande, 35 x 25 cm.

Rørt ahornsmør:

100 g blødt smør

2 spsk. ahornsirup

1 tsk. stødt kanel

½ tsk. vaniljepulver

1 knivspids flagesalt

  1. Oplæs gæren i mælken, og tilsæt smør, æg, sukker, kanel, kardemomme, salt og det meste af hvedemelet. Ælt dejen godt sammen med hænderne eller i en røremaskine i ca. 10 minutter, til den er glat og blank. Tilsæt evt. det sidste hvedemel, hvis dejen stadig klistrer lidt. Dæk skålen med et fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve lunt i 1 time.
  2. Hæld dejen ud på køkkenbordet, og vej den af i 15 lige store stykker á 80 g (brug en køkkenvægt). Form dejstykkerne til 15 ensartede runde boller.
  3. Læg bagepapir i bradepanden, og fordel bollerne i bradepanden med et par cm imellem, så der er plads til, at de kan hæve sammen. Dæk bradepanden med et viskestykke, og lad bollerne hæve ved stuetemperatur i 2 timer.
  4. Tænd ovnen på 200°. Bag hvederne i ovnen i 15-20 minutter, til de er gyldne og gennembagte, og afkøl dem på en rist.
  5. Rørt ahornsmør: Pisk det bløde smør luftigt i en skål med en elpisker. Vend ahornsirup, kanel, vaniljepulver og flagesalt i smørret. Anret ahornsmørret i en skål, og sæt det på køl, til det er helt koldt.
  6. Servering: Flæk hvederne, og rist dem gyldne på en brødrister. Servér dem med det kolde ahornsmør.

Tip: Bollerne kan sagtens bages dagen i forvejen, så du blot behøver at riste dem på selve dagen.