Opskriftindeks

Mazarintærte med hindbærmarmelade

Saftig, marcipansød tærte med hindbærmarmelade og et lækkert lag kransekage på toppen. Idag får du opskriften på denne stjernegode tærte, som smager fantastisk friskbagt, men som er mindst ligeså saftig og velsmagende på anden- og tredjedagen.

Tærten var en del af et lille tærtedessertbord, som jeg serverede for gæster sidste weekend, og inspirationen til tærten fik jeg fra bogen Cakenhagen, som er skrevet af den dygtige konditor Torben Bang. Hans tærte “abrikosdrøm” har jeg sukket længe efter at smage, så med den i baghovedet gik jeg selv i køkkenet og bagte min egen version med hindbærmarmelade i stedet for abrikosmarmelade.

Min tærte består (som altid) af smørbagt mørdej med mandelmel, sød marcipanmasse, frisk hindbærmarmelade og kransekagemasse. Jeg har bagt min tærte i en mindre tærteform med løs bund (20 cm. i diameter), men da tærten er meget smagsintens og nærmest konfektagtig rækker den langt – ihvertfald til 8 personer.

Har du god tid, laver du selvfølgelig hindbærmarmeladen selv. Det havde jeg ikke, så jeg snød og købte en god, økologisk hindbærmarmelade på glas, og det fungerede aldeles fint.

God fornøjelse med opskriften, og rigtig dejlig weekend til dig!

Mazarintærte med hindbærmarmelade

Tid: 45 minutter. Hævetid: I alt 2 timer. Bagetid: I alt 25-30 minutter. Antal personer: 8

100 g hindbærmarmelade
Mørdej:
½ vaniljestang
75 g blødt smør
50 g flormelis
1 knivspids salt
½ æg
25 g mandelmel
130 g hvedemel
en tærteform, 20 cm. i diameter
Mazarin:
85 g marcipan
85 g sukker
85 g blødt smør
2 små æg (str. S)
25 g mandelmel
Kransekagemasse:
100 g marcipan
35 g sukker
10 g flydende honning
1 æggehvide
Pynt:
1 tsk. frysetørrede hindbær
evt. rød skovsyre
 1. Mørdej: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør forsigtigt dejen sammen uden at ælte den for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
 2. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med dejen, så dejen dækker formens bund og kanter. Skær overskydende dej væk. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
 3. Mazarin: Bland groftrevet marcipan og sukker sammen i en skål. Tilsæt det bløde smør, og rør det sammen. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk kortvarigt mellem hvert æg til en ensartet masse. Rør mandelmelet i.
 4. Tænd ovnen på 180°. Tag tærtebunden ud af fryseren, og fordel mazarinmassen heri i et jævnt lag. Bag tærten i ovnen i 20-25 minutter, til den er let gylden og næsten gennembagt. Tag den ud, og sæt den på en rist.
 5. Kransekagemasse: Riv marcipanen groft, og bland den sammen med sukker og honning. Tilsæt æggehvide lidt ad gangen, og rør det sammen, til kransekagemassen er homogen. (Brug gerne fingrene til at ælte kransekagemassen sammen, det er faktisk nemmest).
 6. Kom kransekagemassen i en sprøjtepose med en kruset tylle, og sprøjt den ud på toppen af den bagte tærte, så den danner en spiral. Hæld hindbærmarmeladen i en anden sprøjtepose, og sprøjt den ud i hulrummet mellem kransekagespiralen.
 7. Sæt tærten tilbage i ovnen, og bag den i 5-7 minutter, til kransekagespiralen er let gylden. Afkøl tærten helt.
 8. Opbevar tærten på køl, og pynt den med frysetørrede hindbær og lidt røde skovsyreblade inden servering. Servér og nyd!

 

Citrontærte med brændt marengs

Denne her tærte er altså bare en kæmpe klassiker! Jeg laver den nærmest hver gang, jeg får gæster, og den er altid et hit. Både hos børn og voksne faktisk.

Udover den fantastiske smag af syrlig citron og sød marengs, er den også – efter min mening – såre simpel at lave. Og det bedste er næsten, at den kan laves klar på forhånd, så den bare lige skal dekoreres med marengs og brændes gylden inden servering. Jeg ELSKER når jeg kan forberede mine kager på forhånd (gerne dagen før), så jeg ikke skal stresse over desserten, når mine gæster er kommet. Så kan jeg koncentrere mig om selve maden velvidende, at desserten allerede står klar på køl.

Citrontærten er en klassiker fra det franske køkken og består af en smørsprød mørdej, en syrligsød citroncreme og lækker sød marengs på toppen. De fleste kan være med her, og jeg er sikker på, at den også vil imponere dine gæster.

Måske skal du prøve kræfter med den allerede nu i efterårsferien?

Jeg ønsker dig god fornøjelse med opskriften, og rigtig god ferie, hvis du er så heldig at kunne holde fri og nyde det flotte efterårsvejr!

Citrontærte med brændt marengs

Tid: 1 time. Hviletid, mørdej: 2 timer. Bagetid: 20 minutter. Afkøling: Mindst 4 timer. Antal personer: 8-10

Mørdej:

½ vaniljestang

75 g blødt smør

50 g flormelis

1 knivspids salt

½ æg

25 g mandelmel

130 g hvedemel

en tærteform, 24 cm. i diameter

Citroncreme:

1½ blad husblas

½ vaniljestang

3 æg

2 æggeblommer

fintrevet skal af 2 usprøjtede citroner

1½ dl citronsaft

150 g sukker

75 g smør

Marengs:

2 æggehvider

100 g sukker

 1. Mørdej: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål med en ske. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør forsigtigt dejen sammen uden at ælte for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
 2. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med dejen, så dejen dækker formens bund og kanter. Skær overskydende dej væk. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
 3. Tænd ovnen på 180°. Tag tærtebunden ud af fryseren, og prik bunden med en gaffel. Bag tærtebunden i ovnen i ca. 20 minutter, til den er let gylden og gennembagt. Afkøl på en rist.
 4. Citroncreme: Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
 5. Rør æg, æggeblommer, fintrevet skal af 2 citroner, citronsaft, sukker og vaniljekorn sammen i en gryde. Varm det langsomt op til kogepunktet, og pisk godt undervejs. Kog i et par minutter under konstant piskning, til cremen tykner. Tag gryden af varmen, og rør smørret i. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i citroncremen, til den er helt opløst.
 6. Hæld citroncremen i den afkølede tærtebund, og sæt tærten på køl i mindst 4 timer – gerne til næste dag.
 7. Marengs: Pisk æggehvider næsten stive i en skål med en elpisker. Tilsæt sukker lidt ad gangen, mens der piskes videre. Pisk, indtil marengsen er fast og blank.
 8. Kom marengsen i en sprøjtepose, og sprøjt den ud på den kolde tærte. Brænd marengsen forsigtigt med en lille gasbrænder. Servér straks.

Tip: Har du ikke en gasbrænder til at brænde marengsen, kan du i stedet sætter tærten ind i en 230° varm ovn med grillfunktionen tændt i ca. 1-2 minutter – hold godt øje med marengsen, det går stærkt!

På billedet ses citrontærten i selskab med to andre tærter – en mørk chokoladetærte med pekannødder og en saftig mazarintærte med hindbærmarmelade og kransekagemasse. Jeg er åbenbart ret glad for tærter, og det var mine gæster heldigvis også 🙂

Æblebrud med mørk chokolade og hasselnødder

Danske efterårsæbler er noget af det bedste jeg ved, og jeg elsker at spise de sprøde, saftige og aromatiske guldklumper direkte fra træet eller bruge dem i kager, brød og desserter.

Forleden delte jeg min opskrift på drømmekage med æbler og et strejf af lakrids her på bloggen (find opskriften HER), og idag skal I have opskriften på verdens bedste store, bløde æblebrud.

De minder om de klassiske gulerodsbrud med solsikkekerner, som man kan købe hos bageren, men jeg har givet dem et lidt sødere tvist med æbler, mørk chokolade og hasselnøddeflager. Æblerne i dejen bidrager med en let syrlighed, mens chokoladen giver bitterhed og sødme. De smager efter min mening virkelig skønt, og min datter var ved første mundfuld heller ikke i tvivl: “Mor, de smager jo ligesom dem fra bageren”. Så kan mit bageglade morhjerte jo nærmest ikke forlange mere (-:

Æblebruddene er store, bløde og børnevenlige og kan sagtens spises, som de er, bare ved at brække store stykker af dem med fingrene (sådan spiser vi dem nemlig herhjemme), men de smager altså også syndigt godt med koldt smør, nutella (!) og varm te. Men du bestemmer heldigvis helt selv, hvordan du foretrækker at nyde dem.

Æblebruddene er desuden fryseegnede, så lav endelig en stor portion, og frys dem ned til senere.

God tirsdag derude!

Æblebrud med mørk chokolade og hasselnødder

Tid: 40 minutter. Hævetid: I alt 1½ time. Bagetid: 15-18 minutter. Antal: 9 store boller

3 dl vand
30 g gær
60 ml solsikkeolie
1½ spsk. sukker
½ tsk. stødt kanel
½ tsk. stødt kardemomme
1½ tsk. fint salt
175 g stenformalet speltmel
ca. 325 g hvedemel
2 danske æbler
75 g mørk chokolade
1 æg
25 g hasselnøddeflager
 1. Hæld vandet i en skål, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt olie, sukker, kanel, kardemomme, salt og speltmel, og rør rundt. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
 2. Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Hak chokoladen groft.
 3. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og lav en fordybning i midten af dejen. Slå ægget ud i fordybningen i dejen og tilsæt de revne æbler og den hakkede chokolade. Vend rundt i dejen med en spatel, så fyldet fordeles rundt i dejen. Fortsæt til dejen er sammenhængende, men stadig er våd og lidt ujævn.
 4. Hak dejen i 9 stykker, og løft dem over på en bageplade med bagepapir med to skeer eller en stor spatel. Dejen kan ikke formes til pæne boller, men bliver i stedet til lækre, rustikke brud. Lad æblebruddene hæve tildækket på pladen i 30 minutter.
 5. Tænd ovnen på 215°. Drys hasselnøddeflager på æblebruddene, og bag dem i ovnen i 15-18 minutter, til de er flot gyldne og gennembagte. Afkøl på en rist.

Drømmekage med æbler og et strejf af lakrids

Udenfor er bladene blevet brune, gule og røde, og hver morgen er jeg i tvivl om, hvorvidt jeg skal tage sommerjakke eller vinterfrakke på. Simreretterne er så småt begyndt at indtage komfuret, jeg leger med æbler og pærer i køkkenet, og om aftenen tænder jeg stearinlys og drikker en ekstra varm kop te. Efteråret er kommet, og jeg elsker det!

Forleden testede jeg forskellige æblekageopskrifter, og det kom der blandt andet denne hyggelige familiekage ud af.

Drømmekagen fra Brovst er en ægte familieklassiker, som er populær både til eftermiddagskaffen eller som en nem tag med-kage til klassen eller kollegaerne. Her har jeg tvistet den klassiske opskrift  med revne æbler i den lyse kagedej, så den bliver ekstra saftig, og den søde kokostopping er blevet mere mørk og karamelagtig og har fået et diskret strejf af lakrids.

Små detaljer som i mine øjne løfter kagen til et lidt højere niveau og gør den til en sand vinder til weekendhyggen. Som altid er kagen nem at lave og den holder sig lækker og saftig i mange dage.

God weekend!

Drømmekage med æbler og et strejf af lakrids

Tid: 30 minutter. Bagetid: 25 minutter. Antal: 12-16 kagestykker

3 æg

215 g sukker

2 tsk. vaniljesukker

190 g hvedemel

1½ tsk. bagepulver

60 g smør

1½ dl sødmælk

2 æbler

en kvadratisk bageform, 23 x 23 cm.

Kokostopping:

120 g smør

150 g kokosmel

100 g brun farin

100 g mørk muscovadosukker

½ dl sødmælk

1 tsk. lakridspulver (kan udelades)

¼ tsk. salt

 1. Tænd ovnen på 200°, og læg bagepapir i formen.
 2. Pisk æg, sukker og vaniljesukker lyst og luftigt i en skål med en elpisker. Bland hvedemel og bagepulver sammen, og sigt det i dejen. Smelt smørret i en gryde. Tag gryden af varmen, og tilsæt sødmælken. Vend mælkesmørret i dejen.
 3. Skræl æblerne, og riv dem på den grove side af et rivejern. Vend de revne æbler i dejen.
 4. Fordel dejen i den klargjorte form, og bag kagen i ovnen i 20 minutter.
 5. Kokostopping: Bland smør, kokosmel, de to slags sukker, sødmælk, salt og evt. lakridspulver sammen i en gryde, og bring det forsigtigt i kog under omrøring. Småkog, indtil sukkeret er opløst.
 6. Tag kagen ud af ovnen, og skru ovntemperaturen op til 225°. Fordel kokostoppingen på kagen i et jævnt lag, og sæt kagen tilbage i ovnen. Bag kagen i 5 minutter. Tag kagen ud, og lad den køle af på en rist. Skær den afkølede kage i 12-16 firkantede stykker.

Lilla lyksaligheder

Idag udkommer det nye SPIS BEDRE fyldt med nemme hverdagsretter, skønne skærekager, grønne retter fra det vegetariske køkken samt budgetvenlig mad til hele familien. Magasinet byder også på en fin sag, hvor sæsonens lilla råvarer er anvendt på forskellig vis.

Personlig elsker jeg sensommer og især efterår og derfor falder dette fine september-nummer ekstra meget i min smag.

(Forsidefoto: Betina Hastoft)

Forsiden er jeg især stolt over at se på butikkernes bladhylder, da den efter min mening er super enkel og smuk og virkelig indbyder til at gå i sensommerkøkkenet.

Udover tærten på forsiden byder sagen med “lilla lyksaligheder” blandt andet også på en fin appetizer med friske figner og gedeost, en sprød salat med lilla blomkål, spidskål og brombær samt en vegetarisk pizza med rødbeder og rødløg. Alt sammen lilla råvarer, som tager sig flot ud på tallerkenen.

Chokolademazarintærten kan jeg selvfølgelig også på det varmeste anbefale dig at tage et nærmere kig på. Udover en sprød kakaomørdej byder tærten nemlig på en saftig chokolademazarin samt en fantastisk velsmagende solbærganache med en intens farve og ditto smag.

Kan du ikke få fat på solbær, kan ganachen forøvrigt sagtens laves med brombær, blåbær eller hindbær istedet.

Køb magasinet i din bladkiosk allerede idag – så har du alt, hvad du behøver, for at kunne sætte smuk, farverig og velsmagende sensommermad på menuen hver dag!

God mad for små penge (gæsteindlæg)

Tag rigtig godt imod Amanda, som er tidligere praktikant på SPIS BEDRE, og som har fuldstændig styr på hvordan man laver lækker og velsmagende SU-venlig mad.

***

God mad for små penge

Af Amanda Rav, tidl. praktikant, SPIS BEDRE

Efter 4 år på SU-budget har jeg efterhånden fundet mine små smutveje til at lave billig mad uden at gå ned på kvalitet og lækkerhed. God mad behøver ikke koste en formue, og man kan sagtens være et ægte madøre for et beskedent beløb. Det handler dybest set om at se muligheder fremfor begrænsninger og så naturligvis at have et godt basislager. Få mine tips og tricks til mad på budget her!

De bedste basics

Kilden til at lave god og billig mad er et godt basislager. På mine hylder står der derfor altid:

 • En dåse flåede tomater
 • En dåse kokosmælk
 • Pasta
 • Basmatiris
 • Risottoris
 • Grøntsagsbouillon
 • Røde linser
 • Hvedemel

Derudover har jeg næsten altid æg på køl, en masse krydderier i skabet samt frisk ingefær, løg og hvidløg. Det absolutte must i mit køkken er desuden parmesan. Enhver simpel pastaret kan reddes af god, friskrevet parmesan på toppen!

Red resterne!

Da jeg var barn og spurgte min mor, hvad vi skulle have til aftensmad, var det værste, hun kunne svare: ”Rester”. For hvem gider spise det samme to dage i stræk? Det gad jeg ikke dengang, og det gider jeg faktisk stadig ikke den dag i dag. Derfor tryller jeg gerne mine rester om til andre retter. Har jeg en rest frisk grønkål eller spinat fra gårsdagens middag, blender jeg den i en pandekagedej uden sukker, og så har jeg lækre madpandekager, som så kan fyldes med køleskabets andre rester. Har jeg lidt bolognese tilbage, tilføjer jeg kidneybønner og chili for en nem version af chili con carne eller smider i stedet kødsovsen mellem lasagneplader og topper med revet ost. Skulle det ske, at jeg en sjælden gang har en lille rest hvidvin, der synger på sidste vers, bruger jeg den i en simpel risotto. At udnytte madrester og de råvarer, jeg allerede har i køleskabet, er naturligvis en måde at undgå madspild på – og så er det også lidt en sejr hver gang det lykkes mig at undgå at handle ind til aftensmaden og alligevel formå at få lækker mad på bordet.

Mine favoritter

Som udgangspunkt forsøger jeg at være kreativ med det, jeg har i køleskabet, men nogle gange rækker kreativiteten (eller køleskabets indhold) bare ikke særligt langt. I disse tilfælde er det rigtigt godt at have nogle go-to retter, som er særligt gode sidst på måneden.

Wok: Jeg har altid en pose asiatiske grøntsager i fryseren, og sammen med lidt friskrevet ingefær, hvidløg, karry, soja og kokosmælk får du en lækker og super billig middagsret. Har jeg en rest kylling, steger jeg det med, men wokretten fungerer også fint uden kød sammen med nudler eller ris.

Dahl: Den indiske, vegetariske ret er en af mine absolutte favoritter. Når basislageret blot er fyldt op, er det også en billig ret, som kun kræver røde linser, bouillon, hakkede tomater og en masse, skønne krydderier. Jeg har desuden næsten altid en mangochutney i køleskabet, som gør det rigtigt godt på toppen af den rygende varme dahl. Mums!

Pasta: One pot-pasta hitter for alvor lige for tiden, og ligesom så mange andre, er jeg vild med konceptet! Her kan jeg for alvor bruge alle mine rester fra køleskabet, som blot hakkes og rives for så at ryge i en gryde sammen med spaghetti, krydderier og grøntsagsbouillon. Så skal det blot simre 10 minutter, og så er der serveret – naturligvis med friskrevet parmesan på toppen.

Kødfrie dage aka grønne broccolifrikadeller

Jeg er ikke vegetar, men jeg elsker grønne retter og kan sagtens undvære kødet flere dage om ugen.

Det kan dog være en anelse svært at få min familie med på ideen om kødfrie dage, men ind imellem lykkes det heldigvis. Det er denne ret et rigtig godt eksempel på. Andre dage “glemmer” jeg at komme kød i lasagnen og bruger istedet grønne linser og ekstra mange finthakkede grøntsager – og ingen i familien har indtil videre opdaget “fejlen” (-:

De almindelige frikadeller af hakket svinekød har jeg her lavet til saftige, grønne broccolideller med ost, og de smager altså virkelig godt. Tilbehøret er en knasende sprød spidskålssalat med æbler og en syrlig dressing, som man vist må sige er en ægte “Camilla salat”. Jeg elsker nemlig salater med masser af knas, og derfor ender det næsten altid med en base af kål og en topping af ristede nødder eller kerner. Vil du se flere af mine spidskålssalater, kan du finde dem her og her.

Jeg serverede også et hjemmebagt krydret ostebrød til (opskriften finder du her), og efter min mening blev det et virkelig nemt og dejligt måltid mad – helt uden kød.

Har du selv lyst til at snyde overraske familien eller vennerne med en lækker kødfri middag, får du min nemme opskrift herunder (-:

Grønne broccolifrikadeller med sprød spidskålssalat

Tid: 40 minutter. Antal personer: 4

 • 1 broccoli
 • 2 æg
 • 50 g revet mozzarellaost
 • 50 g revet cheddarost
 • ca. 3 spsk. rasp
 • ca. 1 spsk. hvedemel
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • ½ tsk. stødt spidskommen
 • 1/4 tsk. tørrede chiliflager
 • salt og friskkværnet peber

Spidskålssalat:

 • 1 spidskål
 • 2 grønne æbler, fx Granny Smith
 • ½ dl friskpresset limesaft (ca. 2 limefrugter)
 • 1 spsk. flydende honning
 • 1 spsk. olivenolie
 • salt
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • 25 g ristede pinjekerner
 • 25 g ristede og saltede mandler
 1. Broccolifrikadeller: Skyl broccolien grundigt. Hak den helt fint med en stor kniv (både hoved og stok), eller giv den en tur i foodprocessoren. Det skal være som grove brødkrummer. Hæld den hakkede broccoli i en stor sigte, og overhæld den med kogende vand. Afdryp godt.
 2. Rør broccoli, æg, revet ost, rasp, hvedemel og finthakket persille sammen i en skål, og krydr med spidskommen, chili, salt og peber. Tilsæt lidt mere rasp eller hvedemel, hvis farsen er for våd. Farsen skal være så fast, at den nemt kan formes til frikadeller. Lad farsen hvile i 15 minutter.
 3. Spidskålssalat: Skyl og snit spidskålen fint. Skyl æblerne, og skær dem i tynde både. Bland kål og æbler sammen.
 4. Rør limesaft, honning og olie sammen, og krydr med lidt salt. Vend dressingen rundt i kålsalaten. Hak persillen, og vend den i. Anret salaten i en serveringsskål, og drys ristede pinjekerner og grofthakkede saltmandler på toppen.
 5. Broccolifrikadeller, fortsat: Form farsen til 12-14 frikadeller. Opvarm en pande med lidt smør og olie, og steg broccolifrikadellerne på panden på begge sider, til de er gennemstegte.
 6. Servér de grønne frikadeller med spidskålssalat og evt. godt brød. Velbekomme!

Marcipantærte med hindbærmousse

Idag er det min fødselsdag, og hvad er mere nærliggende end at fejre dagen med kage (-:

Kagen er i dagens anledning blevet til to temmelig lækre tærter, som jeg har glædet mig rigtig meget til at dele opskriften på. De er nemlig perfekte som en fin gæstedessert, til buffeten, til fødselsdagen eller havefesten.

Tærterne byder på smørbagt mørdej, saftig marcipanmasse samt syrligsøde hindbærmoussebomber. De kan laves hele året rundt, men smager allerbedst, når de danske hindbær er i sæson.

Lad dig endelig ikke skræmme af det måske lidt avancerede udseende. Tærterne er faktisk nemme at lave, hvis man går i gang i god tid.

Start allerede et par dage i forvejen med både mørdej og hindbærmousse. Så gør du processen meget nemmere for dig selv og kan lave tærterne i flere steps og helt uden at stresse i sidste øjeblik. Så begynd senest 1 dag før, du vil servere tærterne – men hellere end gerne 2-7 dage før, hvis det passer bedre ind i din planlægning.

Opskriften giver 2 tærter, som hver har en diameter på 20 cm. Har du ikke tærteforme med løs bund i denne størrelse, kan du istedet lave dem i én stor form på 26-28 cm.

Jeg har desuden brugt to forskellige silikoneforme til at støbe hindbærmoussen i. De er af mærket Silikomart og hedder hhv. Micro Stone (de små bomber) og Globe (de store bomber). Jeg har købt mine i Kunst & Køkkentøj i København, men du kan sagtens finde tilsvarende på nettet eller bruge alle mulige andre silikoneforme. Du bestemmer.

Ha’ en dejlig sød og solstrålende dag!

Marcipantærter med hindbærmousse

(Til 8 personer pr. tærte)

Mørdej:

100 g blødt smør

60 g flormelis

korn af ½ vaniljestang

1 knivspids salt

1 æg (str. S)

25 g mandelmel

180 g hvedemel

to tærteforme med løs bund, 20 cm. i diameter

Hindbærmousse:

3 blade husblas

225 g hindbær

80 g sukker

korn af ½ vaniljestang

2 spsk. citronsaft

2 dl piskefløde

100 g skyr

silikoneforme til at støbe mousserne i (fx Globe og Micro Stone fra Silikomart)

Marcipanfyld:

100 g blødt smør

150 g sukker

250 g marcipan

3 æg (str. S)

Pynt:

200 g friske hindbær

50 g valgfri chokolade (jeg har brugt Dulcey fra Valrhona)

evt. rød skovsyre, små chokoladeperler eller lign.

 1. Mørdej: Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og saml forsigtigt dejen sammen uden at ælte den for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
 2. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd de to tærteforme med dejen, så dejen dækker formenes bund og kanter. Stil tærtebundene i fryseren i 1 time (eller gerne i op til 1 uge i forvejen).
 3. Hindbærmousse: Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand. Bland hindbær, sukker, vaniljekorn og citronsaft i en lille gryde, og bring det i kog. Lad det småkoge et par minutter. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme hindbærpuré. Si kernerne fra, og lad hindbærpuréen køle af, til den er lun.
 4. Pisk fløden til let skum, og vend skyren i. Vend først lidt af skummet i den lune hindbærpuré og vend derefter resten i. Fordel moussen i de to silikoneforme (brug evt. en stor sprøjtepose, hvis det er nemmere), og bank dem let mod bordpladen for at undgå små luftboler. Sæt dem i fryseren i mindst 4 timer, gerne natten over (og gerne i op til 1 uge i forvejen).
 5. Marcipanfyld: Pisk det bløde smør sammen med sukker og groftrevet marcipan i en skål med en elpisker. Pisk kun, til massen er sammenhængende. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk igen kortvarigt.
 6. Tænd ovnen på 175°. Fordel marcipanfyldet i et jævnt lag i de to kolde tærtebunde. Bag tærterne i ovnen i 20-25 minutter, til de er gyldne og fyldet er fast. Afkøl tærterne helt.
 7. Samling og pynt: Tag de frosne hindbærmoussebomber ud af fryseren, og vend dem forsigtigt ud af formene. Fordel dem på de to tærter, og fyld hullerne imellem moussebomberne ud med friske hindbær, hakket chokolade, rød skovsyre og små chokoladeperler – eller slip fantasien løs, og pynt med netop dit favorit-kagepynt!
 8. Sæt tærterne på køl i mindst 1 time før servering, så moussebomberne kan nå at tø lidt op. Servér tærterne kolde.

Tid til is (gæsteindlæg)

Sommer er lig med is

Af Mathilde Landry Brandt, digital teamleder, SPIS BEDRE

Sommer er lig med is. I hvert fald for mig. Jeg har nemlig fået en ismaskine, og den kører på fulde drøn derhjemme. Jeg laver chokoladeis, vaniljeis med Oreos, citronsorbet og meget, meget mere.

Med min nyopfundne interesse for hjemmelavet is følger selvfølgelig en nysgerrighed efter at vide mere om de forskellige istyper. I min søgen efter den perfekte sorbet fandt jeg nemlig ud af, at det, jeg altid har troet var en sorbet, faktisk viser sig at være en sherbet.

Lad mig for en god ordens skyld opridse de forskellige istyper. De mest almindelige er flødeis, gelato, sorbet, sherbet og granita.

Flødeis og gelato

Flødeis laves på fløde, æggeblommer og sukker, og så kan der tilsættes forskellige smage og farver. Det er den is, du oftest ser i frysedisken i supermarkederne, så det må være den mest populære. Men du kan også sagtens lave flødeisen selv, og det kan gøres på flere måder.

Jeg har prøvet både at varme massen op, så den får en dejlig cremet konsistens, men man kan også sagtens lave en god flødeis uden opvarmning. Jeg fryser isen på min ismaskine, men hvis du ikke har sådan en, kan du fryse den i en beholder – du skal bare huske at røre i den en gang imellem under indfrysningen.

Min yndlingsopskrift på vaniljeflødeis er den her: https://spisbedre.dk/opskrift/grundopskrift-pa-klassisk-vaniljeis. Du kan tilsætte alverdens smage til den. Jeg har prøvet med lakridspulver, smeltet chokolade og knuste Oreos.

(Foto: AOP)

Tæt på flødeisen er den italienske gelato. Gelato laves på mælk, æggeblommer og sukker, og så fryses den på en anden måde end almindelig flødeis. Den italienske slags blandes langsommere, så der ikke inkorporeres så meget luft i isen, og så fryses den ved en varmere temperatur, så den får en blødere konsistens.

Sorbet, sherbet og granita

Nu til de to istyper, der har forvirret mig mest: Sorbet og sherbet. En sorbet laves på sukkerlage, frugtsaft og intet andet. Jeg har altid elsket sorbet, men jeg har altså altid selv lavet den med æggehvide.

En sorbet med æggehvide er dog slet ikke en sorbet, men en sherbet. En sherbet er mere cremet end sorbet, da den tilsættes æggehvide, mælk, fløde eller yoghurt. Den er dog stadig forholdsvis fedtfattig, og indeholder slet ikke så meget mælk eller æg som en flødeis.

Udover sorbet og sherbet findes der også en granita, der egentlig er det samme som en sorbet – den er bare ikke lavet på en ismaskine. En granita fryses i en beholder, og så skrabes overfladen, så isen krystalliserer. Konsistensen minder lidt om frossen slush-ice og serveres oftest imellem retter for at friske munden.

(Fotos: Columbus Leth og Lars Ranek)

Med det på det rene vil jeg gå tilbage i køkkenet og eksperimentere med de forskellige istyper. For én ting er sikkert: Lige meget hvad de forskellige is hedder, så smager de fantastisk. Mit næste is-projekt er yoghurt-is, og jeg tror, jeg vil prøve denne opskrift: https://spisbedre.dk/opskrift/yoghurtis-med-jordbaer. Mine jeans er nemlig ikke særlig begejstrede for al den fløde og sukker 😉

Nektarinsalat til sommerens grillmad

Idag får du opskriften på en frisk og sprød sommersalat, som leger med forskellige konsistenser og kombinerer de søde og salte smage på bedste vis. Lige en salat til mine smagsløg!

Jeg serverede salaten forleden som tilbehør til oksekød på grillen, kogte majskolber og ovnbagte kartofler med hjemmerørt urtesmør. En virkelig nem og lækker grillmiddag, hvis du spørger mig.

Du kan sagtens bruge andre stenfrugter end nektariner til denne salat, prøv fx med blommer, ferskner eller abrikoser. Derudover klæder en god salt og lufttørret skinke også salaten godt. Hvis du tilføjer fx parma- eller serranoskinke til salaten, fungerer den også perfekt som en lækker og afslappet forret.

Nektarin caprese salat

Tid: 15 minutter. Antal personer: 3-4 (som tilbehør)

50 g blandet salat (fx spinat og iceberg)

2 nektariner

1 kugle bøffelmozzarella

½ potte frisk basilikum

1 spsk. olivenolie

saft af ½ limefrugt

salt og friskkværnet peber

30 g pinjekerner

evt. balsamico glaze til servering

 1. Skyl salaten, og pluk eller snit den groft. Fordel salaten på et serveringsfad.
 2. Skyl nektarinerne, skær dem i både, og fordel dem over salaten.
 3. Hæld væden fra mozzarellaosten, og riv den i mindre stykker. Fordel osten over salaten sammen med friske basilikumblade. Dryp salaten med lidt olie og limesaft, og krydr let med salt og peber.
 4. Rist pinjekernerne gyldne på en varm og tør pande, og drys dem over salaten. Dryp evt. også lidt balsamico glaze over salaten, hvis du har. Servér straks.