Opskriftindeks

Cafe latte og mørkt bananbrød

Hverken min mand eller jeg har endnu lært at drikke helt sort kaffe – det er åbenbart ikke noget, der bare sådan lige kommer med alderen, for så ville vi nok være der allerede nu 😉 Til gengæld stornyder vi vores daglige cafe latte, som er et must om eftermiddagen, når vi skal puste ud efter en lang dag på job.

Kaffen brygger vi på vores kapselmaskine, hvilket klart er det nemmeste, når man som os kun har behov for at lave 1 kop ad gangen. Og den økologiske sødmælk skal selvfølgelig være varm og skummet til perfektion. Derfor elsker vi også vores uundværlige mælkeskummer, som egentlig er et simpelt køkkenredskab, men som gør en verden til forskel for kaffeoplevelsen – der er nemlig stor forskel på en kop kaffe med mælk og en kop kaffe med VARM og CREMET mælk.

Udvalget af mælkeskummere på markedet er vokset kraftigt de seneste år, og vi har allerede haft flere gode af slagsen herhjemme. Lige for tiden er vi ret begejstrede for den nye mælkeskummer fra Real Coffee (Barista’s Choice), der på ca. 1 minut laver varmt mælkeskum, som er tæt og cremet og derfor sidder lige i skabet til vores foretrukne cafe latte.

Mælkeskummeren er enkel at betjene, idet den kun har 1 knap, men hele 4 funktioner. Vi bruger primært funktionen “varm mælk med tykt og tæt skum”, men den kan også lave varm mælk med luftigt skum (god til varm kakao), varm mælk alene samt kold mælk med skum, som egner sig fortrinlig til sommerens iskaffer, som jeg tilfældigvis også har stor kærlighed til.

Alt i alt vil jeg give mælkeskummeren fra Real Coffee 4 store stjerner**** ud af 5 mulige. Den klarer nemlig opgaven med varm og cremet mælkeskum til perfektion! Eneste lille minus i mine øjne er, at den godt kunne bruge en hældetud til dosering af mælken i kaffen. Det er dog en petit detalje, som ikke har betydning for den egentlige funktion; nemlig at lave lækker cremet mælkeskum.

Er du nysgerrig på det mørke brød på billedet? Så kan jeg afsløre, at det er en mørk og saftig banankage med masser af chokolade! Den er super nem at bage, holder sig saftig længe og smager ualmindelig godt til en god kop kaffe.

Opskriften får du selvfølgelig herunder 🙂

Mørkt bananbrød med mørk og lys chokolade

Tid: 20 minutter. Bagetid: 40 minutter. Antal personer: 8

115 g smør
40 g kakao (jeg bruger kakao fra Valrhona)
3 modne bananer
115 g rørsukker
1 æg
1 dl kærnemælk
150 g hvedemel
1 knivspids salt
1 tsk. vaniljesukker
1 tsk. bagepulver
100 g mørk chokolade
50 g mælkechokolade
1 aflang bageform, ca. 1½ liter

 1. Tænd ovnen på 175°, og læg bagepapir i formen. Smelt smørret i en gryde.
 2. Rør smeltet smør og kakaopulver sammen i en skål. Mos bananerne, og rør dem i smørblandingen. Tilsæt rørsukker, æg og kærnemælk, og rør rundt.
 3. Bland hvedemel, salt, vaniljesukker og bagepulver, og rør det i dejen.
 4. Hak de to slags chokolade groft, og vend 2/3 af chokoladen i dejen.
 5. Fordel dejen i formen, og drys resten af den hakkede chokolade på toppen af bananbrødet.
 6. Bag bananbrødet i ovnen i 40 minutter, og mærk efter med en gaffel eller et træspyd, om det er gennembagt. Afkøl på en rist, og servér bananbrødet lunt eller afkølet – gerne med en god kop cafe latte til.

Mælkeskummeren fra Real Coffee kan købes HER.

INDLÆGGET ER SPONSORERET

Verdens nemmeste jordbærtrifli

Idag skal du have opskriften på en ultra nem dessert, som hjemme hos mig hedder en “vupti dessert”. Det vil sige en dessert, som kan laves på nul-komma-fem, og vupti: Så er der serveret!

En dessert kan i mine øjne nemlig sagtens være både hurtig og nem at bikse sammen, og stadig glæde og imponere mine gæster.

Det er denne jordbærtrifli et godt eksempel på. Du skal faktisk blot piske cremen sammen, rense lidt jordbær og så er den klar til at blive anrettet.

Værsgo! Fra dig til mig – verdens nemmeste sommerdessert 🙂

Nem jordbærtrifli

Tid: 10 minutter. Antal personer: 4

250 g jordbær

16 makroner

Vaniljecreme:

2½ dl piskefløde

1 dl cremefraiche 38 %

1 spsk. vaniljesukker

Pynt:

1 spsk. grønne, usaltede pistacienødder

friske mynteblade

 1. Vaniljecreme: Pisk fløde, cremefraiche og vaniljesukker til blødt skum i en skål med en elpisker.
 2. Rens jordbærrene, og skær dem i halve eller kvarte.
 3. Knus makronerne groft.
 4. Anret jordbær, makroner og vaniljecreme lagvis i flotte portionsglas, og pynt med hakkede pistacienødder og et lille mynteblad. Servér, og nyd!

 

Rabarberkage med marcipan og kokos

God påske, kære læsere! Håber I har nydt helligdagene, det smukke forårsvejr og har spist en masse dejlige påskeæg. Det har jeg nemlig 🙂

Så snart de første bundter rabarber lander på grønthandlerens hylder, skynder jeg mig i køkkenet for at trylle lækkerier frem med de røde og syrligt-søde stængler.

Jeg har tidligere delt mine opskrifter her på bloggen på kærnemælkshorn med rabarber (se bare HER) og rabarbertærte med pistaciefrangipane (den finder du HER), og idag får du en helt simpel rabarberkage, som er sød, saftig og helt uimodståelig, hvis du ligesom jeg også er vild med gode skærekager.

Gå gerne efter de slanke vinrabarber, som er ekstra flotte og røde, men alle slags rabarber kan selvfølgelig anvendes i denne opskrift.

Jeg har toppet kagen med både mandler og pistacienødder for at få masser af knas, men det er helt valgfrit. Kagen smager også rigtig dejligt uden nødder på toppen.

God fornøjelse med opskriften!

Rabarberkage med marcipan og kokos

Tid: 20 minutter. Bagetid: 30-35 minutter. Antal personer: 6

2 æg
100 g sukker
½ vaniljestang
100 g smør
100 g hvedemel
25 g kokosmel
1 tsk. bagepulver
1 knivspids salt
100 g marcipan
250 g rabarber
en lille springform, 18 cm i diameter
2 spsk. mandler
1 spsk. usaltede pistacienødder
1 spsk. rørsukker
Til servering:
cremefraiche

 1. Tænd ovnen på 175°. Læg bagepapir i formen, og smør kanterne med lidt smør.
 2. Pisk æg, sukker og vaniljekorn lyst og luftigt i en skål med en elpisker. Smelt smørret, og sæt det til side i 5 minutter.
 3. Vend hvedemel, kokosmel, bagepulver og salt i æggemassen. Riv marcipanen groft, og vend den i dejen sammen med det smeltede og letafkølede smør.
 4. Rens rabarberne, og skær dem i små stykker. Vend halvdelen af rabarberne i dejen.
 5. Fordel dejen i formen, og drys resten af rabarberstykkerne oven på. Tryk dem let ned i dejen. Hak mandler og pistacienødder groft, og drys dem over kagen efterfulgt af rørsukker.
 6. Bag kagen i ovnen i 30-35 minutter, og mærk efter med en gaffel eller et træspyd, om den er gennembagt. Afkøl kagen let på en rist, og servér den lun med cremefraiche til.

 

Kiksekage med mælkechokolade

Idag vil jeg gerne slå et slag for en god, gammel klassiker – nemlig kiksekagen!

De fleste husker den fra barndommen som en tung og lidt fedtet sag, men samtidig også en kage, som er forbundet med masser af nostalgi. Dengang blev den lavet på palmin, rå æg og kakaopulver, men idag laver de fleste den med god chokolade og rigtig smør, som giver et langt bedre og mere velsmagende resultat. Endnu engang må man bare erkende, at jo bedre råvarer, jo bedre smagsoplevelse.

Jeg har selv lavet den populære kage med det lidt blakkede ry flere gange, og hver gang sætter kagen gang i snakken omkring bordet, og de fleste har som regel en sjov historie eller et sødt minde om netop denne kage. Derfor vil jeg idag vække minder til live og servere kiksekage for dig.

Jeg har aldrig lavet kiksekage på gammeldags manér med palmin. Til gengæld har jeg både lavet den med mørk chokolade og masser af smør, og som i denne variant med mælkechokolade, hasselnødder, likør og kondenseret mælk.

Idag får du opskriften på sidstnævnte. Den er super simpel at lave, den smelter på tungen og er nærmest konfektagtig, og så er den selvfølgelig helt umulig at modstå. Jeg siger det bare, så du er advaret. Ét stykke er sjældent nok.

Husk, at kagen skal stå på køl længe, så lav den gerne 1-2 dage før du vil servere den.

Forøvrigt: Kan du slet ikke få nok af god chokolade, kan du passende slå et smut forbi Tap1 på Amager i København, hvor Chokoladeselskabet i denne weekend afholder chokoladefestival lørdag og søndag fra kl. 10-17. Det bugner af god chokolade og masser af smagsprøver, og billetter kan enten købes på madbillet.dk eller i døren. Jeg har planer om at besøge chokoladefestivalen imorgen lørdag, og jeg tager både mand og børn med – ses vi?

God weekend til dig 🙂

(Foto: Betina Hastoft)

Kiksekage med mælkechokolade, hasselnødder og likør

Tid: 25 minutter. Ovntid, hasselnødder: 10 minutter. Hviletid på køl: Mindst 6 timer. Antal: 8-10 skiver

75 g hasselnødder
275 g mælkechokolade (gerne en god, mørk mælkechokolade)
25 g mørk chokolade
1 dåse kondenseret mælk (397 g)
25 g smør
2 spsk. hasselnøddelikør, fx Frangelico
1/4 tsk. flagesalt
15-20 firkantede vaniljekiks
en smal, aflang bageform, ca. 25 cm
husholdningsfilm til formen
Til servering:
25 g mørk chokolade
125 g brombær
 1. Tænd ovnen på 180º. Fordel hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem i ovnen i 10 minutter, til de dufter. Tag dem ud af ovnen. Læg hasselnødderne i et rent viskestykke, og nulr de løse hinder af. Afkøl nødderne, og hak dem herefter groft.
 2. Hak de 2 slags chokolade groft, og læg den i en gryde sammen med kondenseret mælk, smør, hasselnøddelikør og flagesalt. Lad det hele smelte sammen ved middel varme, og rør jævnligt i gryden, så det ikke brænder på. Rør chokoladeblandingen godt sammen, når det hele er smeltet, og tag gryden af varmen.
 3. Beklæd bageformen med husholdningsfilm, så det hænger ud over kanterne af formen. Fordel de hakkede hasselnødder i bunden af formen, og læg et tyndt lag chokolademasse over. Læg et lag kiks ovenpå og derefter endnu et tyndt lag chokolade. Fortsæt med at lægge lag af kiks og chokolade, til al chokoladen er brugt, og sørg for, at der afsluttes med et lag chokolade.
 4. Dæk formen med husholdningsfilm, og sæt kagen på køl i mindst 6 timer (gerne til næste dag).
 5. Servering: Anret kiksekagen med høvlet mørk chokolade og brombær. Servér den gerne med en god kop kaffe til.

Tip: I stedet for mælkechokolade kan du bruge udelukkende mørk chokolade. Likøren kan erstattes med lidt friskpresset appelsinsaft og fintrevet appelsinskal eller helt udelades.

(Foto: Betina Hastoft)

Pistaciesnitter med karamelganache

Idag får du opskriften på nogle ualmindelig lækre snitter, som er svære at holde… snitterne fra!

Jeg har tidligere lavet en opskrift på pistaciesnitter med hvid chokolade (se opskriften HER), og denne er egentlig blot en ny variant af samme. Blot med et karameltvist, som virkelig også gør noget godt og spændende for smagen.

Karamelchokolade smager fantastisk og findes i forskellige varianter. Jeg har brugt Dulcey fra Valrhona, men du kan også sagtens bruge Amber fra Summerbird eller Gold fra Cellebaut.

Lav gerne pistaciesnitterne dagen før, du vil servere dem. De kan sagtens tåle at stå på køl til næste dag, og vil du være ude i rigtig god tid, kan de faktisk også fryses.

God fornøjelse i køkkenet (-:

Pistaciesnitter med karamelganache

Tid: 1 time. Afkøling: I alt mindst 6 timer. Bagetid: 25 minutter. Antal: 20-24 stk.

Mørdejsbund:

 • 100 g blødt smør
 • 60 g flormelis
 • 1 knivspids salt
 • ½ æg
 • 25 g grønne, usaltede pistacienødder
 • 175 g hvedemel
 • en firkantet bageform, ca. 18 x 28 cm.

Pistaciemasse:

 • 75 g grønne, usaltede pistacienødder
 • 50 g mandelmel
 • 125 g blødt smør
 • 125 g sukker
 • 2 små æg
 • 50 g pistaciemasse fra Odense marcipan
 • 2 spsk. citronsaft
 • 1 spsk. mandellikør, fx Amaretto

Karamelganache:

 • 150 g karamelchokolade, fx Dulcey fra Valrhona
 • 3/4 dl piskefløde
 • 10 g glukosesirup
 • 1 knivspids salt
 1. Mørdejsbund: Rør det bløde smør sammen med flormelis og salt. Tilsæt æg, og rør rundt. Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor, og rør det i dejen sammen med hvedemel. Saml dejen med hænderne, uden at ælte for meget. Pak dejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
 2. Rul mørdejen ud til en firkant, der passer i størrelsen med din form. Jeg har brugt en firkantet form, der måler 18 x 28 cm. Læg bagepapir i formen, og læg mørdejen ned i formen. Tryk den blot let ned i formen med fingrene, så den dækker bunden i et jævnt lag. Sæt bunden på køl, mens du laver pistaciemassen.
 3. Pistaciemasse: Blend pistacienødderne til fint mel i en blender eller foodprocessor. Bland pistaciemel, mandelmel, smør, sukker, æg, pistaciemasse, citronsaft og likør i en skål, og pisk det sammen til en jævn masse. Fordel pistaciemassen oven på mørdejsbunden, og glat overfladen med bagsiden af en ske.
 4. Tænd ovnen på 175°. Bag pistaciekagen i ovnen i 25 minutter, til den er let gylden. Afkøl den på en rist, og sæt den herefter på køl, til den er helt kold – ca. 2 timer, gerne længere.
 5. Overtræk: Hak chokoladen fint, og hæld den i en skål. Kog fløde og glukosesirup op i en gryde, til det når kogepunktet. Hæld den varme fløde over chokoladen i skålen, og lad det stå i 1-2 minutter. Rør rundt med cirkelbevægelser i midten af skålen med en dejskraber, til chokoladen smelter, og ganachen samler sig og bliver blank. Rør en smule salt i.
 6. Hæld ganachen ud på kagen i et jævnt lag, og drys evt. med lidt ekstra finthakkede pistacienødder. Sæt kagen på køl i mindst 3 timer, gerne længere.
 7. Servering: Skær den kolde kage i aflange, smalle snitter, og opbevar dem på køl indtil servering. De holder sig fint på køl i 2-3 dage og kan også sagtens fryses.

 

Grydeboller med flagesalt

Jeg elsker at starte min weekend med god tid, god kaffe og duften af friskbagt brød. Derfor er der ofte hjemmebagte boller eller brød på menuen, når resten af familien slår øjnene op søndag morgen.

Jeg elsker især de koldhævede af slagsen, som jeg blot rører sammen i en skål om aftenen og lader hæve på køl natten over. Det er så nemt. Men nogle gange er det altså også rart med de hurtige, bløde boller, som kun skal hæve i 30 minutter, og som især ungerne elsker.

Denne variant har jeg bagt i en gryde for at få ekstra mange bløde kanter, og det er faktisk ret hyggeligt og næsten terapeutisk at sidde ved bordet og trække bollerne fra hinanden og udvælge netop dét stykke, som ser mest lækkert ud.

Hvis du har lyst til at forkæle familien med grydeboller i weekenden, får du min opskrift lige her, og husk, at bollerne er bedst, når er de lune og friskbagte.

Grydeboller med flagesalt

Tid: 20 minutter. Hævetid: 30 minutter. Bagetid: 20-25 minutter. Antal: 10 stk.

50 g gær
0,5 dl lunken vand
30 g smør
1,25 dl sødmælk
2 spsk. sukker
275 g hvedemel
1 tsk. salt
en støbejernsgryde (eller en rund bageform), 20-22 cm. i diameter
20 g smør til pensling
1 tsk. flagesalt
 1. Opløs gæren i lunkent vand i en skål. Smelt smørret i en gryde, tilsæt sødmælk, og rør det sammen. Hæld mælkesmørret i skålen sammen med sukker, og rør det sammen. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen godt i ca. 5 minutter, til den er blød og smidig og slipper skålens kanter.
 2. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord, og del den i 10 lige store stykker. Form dejstykkerne til runde boller.
 3. Smelt 10 g smør, og pensl gryden indvendigt med smørret. Fordel bollerne med lidt afstand imellem i gryden. Dæk gryden med et viskestykke, og lad bollerne hæve et lunt sted i 30 minutter.
 4. Tænd ovnen på 180°. Bag bollerne i den varme ovn i 20-25 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Smelt de sidste 10 g smør. Tag bollerne ud af ovnen, pensl dem straks med det smeltede smør, og drys med flagesalt. Afkøl let på en rist, og servér bollerne lune og friskbagte.

Cheesecake cookiedej brownie

Hvis man ikke kan beslutte sig for, om man har lyst til brownie, cheesecake eller cookie, må man jo bare kombinere dem alle tre i én kage, ikk?

Idag får du opskriften på en ualmindelig lækker 3-i-1 kage, som egner sig fint som det søde indslag på kaffebordet i weekenden.

Min cheesecake cookiedej brownie består af en saftig chokoladebund, et blødt lag cheesecake og på toppen et chewy lag cookiedej. Det er sødt og syndigt og yderst velsmagende! Kagen er meget intens, og derfor er et lille stykke nok. Med mindre du som jeg er ualmindelig glad for kage, selvfølgelig…

Jeg har lavet cheesecake-laget med Philadelphia flødeost, men du kan sagtens bruge andre flødeost-typer. Bare du sørger for ikke at bruge en light-version.

Lav gerne kagen dagen i forvejen, og lad den stå på køl natten over. Så er den nem at tage ud og skære i passende stykker inden servering.

Cheesecake cookiedej brownie

Tid: 45 minutter. Bagetid: I alt 45 minutter. Antal: 12-16 kagestykker

Brownie:
130 g mørk chokolade 60 %
130 g blødt smør
165 g flormelis
2 æg
65 g hvedemel
1/4 tsk. salt
en kvadratisk bageform, 20 x 20 cm.
Cookiedej:
60 g blødt smør
70 g brun farin
50 g sukker
½ vaniljestang
1/4 tsk. salt
2 spsk. mælk
100 g hvedemel
50 g mørk chokolade 60 %
Cheesecake:
200 g flødeost naturel, fx Philadelphia
75 g flormelis
½ vaniljestang
1 æg
1 spsk. hvedemel
 1. Brownie: Tænd ovnen på 165°, og læg bagepapir i formen.
 2. Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen.
 3. Pisk smør og flormelis lyst og luftigt i en skål med en elpisker. Tilsæt 1 æg ad gangen, og pisk mellem hvert æg. Bland hvedemel og salt, og sigt det i dejen. Rør den smeltede chokolade i, og rør dejen sammen, til den er jævn og ensartet. Fordel dejen i formen, og bag browniebunden i ovnen i 10 minutter – den skal ikke være færdigbagt. Tag den ud, og lad den køle af på en rist, mens du laver de næste 2 lag.
 4. Cookiedej: Pisk smør, brun farin, sukker, vaniljekorn, salt og mælk sammen i en skål med en elpisker, til det er cremet. Tilsæt hvedemel og hakket mørk chokolade, og rør dejen sammen, til den er sammenhængende, og chokoladen er jævnt fordelt.
 5. Rul cookiedejen ud mellem to stykker bagepapir til en firkant, der passer i størrelsen med din bageform. I dette tilfælde 20 x 20 cm. Læg cookiedejen på køl i mindst 15 minutter.
 6. Cheesecake: Pisk flødeost, flormelis og vaniljekorn sammen i en skål med en elpisker ved lav hastighed. Pisk ægget i. Tilsæt hvedemel, og pisk igen, til cheesecaken er lige akkurat jævn og ensartet. Den må endelig ikke blive pisket for meget, så risikerer du, at massen skiller.
 7. Smør flødeostecremen oven på browniebunden i et jævnt lag. Tag cookiedejen ud fra køl, og læg den oven på laget af flødeoste. Bag kagen i ovnen i 30-35 minutter, til cheesecaken har sat sig, og cookiedejen er let gylden.
 8. Afkøl kagen på en rist, og sæt den herefter på køl i mindst 2 timer. Skær kagen ud i 12-16 firkantede stykker inden servering. Kagen kan holde sig frisk i en lukket beholder på køl i 3-4 dage.

INDLÆGGET ER SPONSORERET.

Blond chokoladekonfekt med ristede mandler

Mangler du lige det sidste til at fylde konfektskålen HELT op?

Så får du idag mit sidste bud inden jul på et lækkert stykke konfekt, som er lavet på ganske kort tid.

Konfektstykkerne er super simple og består kun af 3 ingredienser: Blond karamelliseret hvid chokolade, ristede mandler og en smule flagesalt. Det er da nemt!

Den blonde chokolade er en af mine helt store chokoladeforelskelser, og jeg har virkelig svært ved at holde poterne fra netop denne chokolade, hvis jeg har den i huset. Den blonde chokolade er en karamelliseret hvid chokolade, som smager intet mindre end fantastisk. Den har en mild smag af karamel og fine noter af smør og salt, og den passer efter min mening fremragende til julens konfekt. Heldigvis er den heller ikke svær at få fat på længere, da både Valrhona (Dulcey), Summerbird (Amber) og Callebaut (Gold) laver en version af netop denne slags chokolade.

Min personlige favorit er Dulcey fra Valrhona, men køb den version, du bedst kan lide og kan få fat på.

Jeg ønsker dig en glædelig og velsmagende jul, og håber du må nyde julen og juledagene med dine kære (-:

Blond chokoladekonfekt med ristede mandler

Tid: 20-25 minutter. Antal: 25-30 stk.

150 g mandelsplitter (eller en blanding af forskellige nødder)
200 g blond karamelliseret hvid chokolade (fx Dulcey fra Valrhona eller Amber fra Summerbird)
1 tsk. flagesalt
små konfektforme i papir
evt. spiseligt guldstøv
 1. Rist mandelsplitterne let gyldne på en varm og tør pande i ca. 5 minutter. Tag dem af panden, og afkøl dem på en tallerken.
 2. Hak chokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad ved meget lav varme. Den blonde chokolade er lidt sart og kan ikke tåle for høj varme.
 3. Rør de ristede mandelsplitter i den smeltede chokolade, og fordel massen i de små konfektforme. Jeg fik 30 stk. ud af portionen, men det afhænger af størrelsen på dine forme.
 4. Drys en lille smule flagesalt og evt. lidt spiseligt guldstøv på toppen af hvert stykke konfekt. Sæt dem på køl i mindst 2 timer, så chokoladen størkner. Opbevar chokoladekonfekten i en lukket beholder på køl indtil servering.

Hjemmelavede Toffifee

Mangler du lidt ny variation til konfektskålen?

Så får du her mit forslag til et velkendt stykke slik, som de fleste køber i supermarkedet, men som du også sagtens kan lave selv. Jeg taler om Toffifee – og selvom de selvfølgelig bliver spist hele året rundt, så synes jeg faktisk også de passer perfekt som et lille hyggeprojekt her i december.

De originale små godbidder smager af karamel, nougat, chokolade og hasselnødder, og det gør min version også. Opskriften er overskuelig og nem og det eneste, du skal have fat i udover råvarerne, er en silikoneform med små halvkugler. Formen fås i velassorterede isenkrambutikker, eller du kan købe den flere steder på nettet. Alternativt kan du faktisk også bare bruge en tom bakke fra en æske købte Toffifee. Så er du ihvertfald sikker på at få hjemmelavede Toffifee, som har præcis samme størrelse som de originale.

For at gøre det nemt, laver jeg karamelskallen af købte karamelfudge – du ved, de store lysebrune firkanter, man finder ved bland selv-slikket. Og ellers er ingredienslisten ganske kort. Du skal nemlig kun bruge 5 ingredienser: Karamelfudge, hasselnødder, nougat, mørk chokolade og flagesalt.

Skal det være ekstra-ekstra nemt, køber du hasselnødder, som allerede er ristet og afskallet, fx af mærket Urtekram. Og har du et lille melonjern, er det en god hjælp, når du skal lave karamelskallerne.

Jeg håber, du har lyst til at lave mine nemme, hjemmelavede Toffifee, og overraske dine julegæster med lidt nyt og mega velsmagende slik i konfektskålen.

Hjemmelavede Toffifee

Tid: 1 time. Ovntid: 10 minutter. Afkøling: Mindst 30 minutter. Antal: 24 stk.

12 stk. karamelfudge
24 hasselnødder
50 g nougat
50 g mørk chokolade
1 knivspids flagesalt
en silikoneform med 24 små halvkugler, fx fra Cook & Baker (fås i Imerco)
 1. Skær karamellerne i halve, så du har 24 stykker i alt. Smelt dem 4 stykker ad gangen i en skål i mikrobølgeovnen i 10-15 sekunder, til de er bløde, men ikke flydende. Form de bløde karamelstykker til kugler.
 2. Læg en blød karamelkugle i hvert hul i silikoneformen, og tryk den ud i formen og op ad kanterne, så den danner en lille skål/skal, der når helt op til kanten af formen. Brug gerne et lille melonjern til at udhule/forme med, og ret det til med fingrene, så de små karamelskåle fremstår pæne. (Jeg havde lidt travlt, så mine blev ikke super pæne i kanterne 🙂
 3. Hæld hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem i en 200 grader varm ovn i 10 minutter, til de er gyldne, og hinderne løsner sig. Tag dem ud af ovnen, og nulr dem fri for de løse hinder i et rent viskestykke. Kassér hinderne, og afkøl hasselnødderne.
 4. Smelt nougat og 25 g af den mørke chokolade forsigtigt sammen i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen, tilsæt lidt flagesalt, og rør massen godt sammen. Fyld massen i en sprøjtepose.
 5. Læg en ristet hasselnød ned i hver karamelskål, og sprøjt nougatmassen ned i karamelskålen, så hasselnødden er helt dækket, og massen når op til kanten. Sæt formen på køl i mindst 30 minutter.
 6. Hak de sidste 25 g mørk chokolade fint, og smelt den i en skål over vandbad. Hæld den smeltede chokolade i en sprøjtepose, og sprøjt en lille rund polet på toppen af hver Toffifee. Lad chokoladen størkne.
 7. Opbevar dine hjemmelavede Toffifee i en lukket beholder på køl, og tag dem gerne ud 10 minutter før servering.

Juleis med chokolade, marcipan og Amarena-kirsebær

Trænger du til lidt fornyelse juleaften istedet for den klassiske risalamande, eller mangler du den perfekte julefrokostdessert? Så vil denne juleis med mørk chokolade, marcipan, brændte mandler og aromatiske Amarena-kirsebær uden tvivl vække lykke.

Personligt bliver jeg aldrig træt af risalamande, men denne julede parfait smager altså så godt, at den er en stærk kandidat til at vippe risalamanden af pinden. Eller hvorfor ikke bare servere begge slags?

Parfait er den nemmeste måde at lave is på. Den er kendetegnet ved, at massen ikke varmes op, og at fløden piskes til flødeskum, hvilket gør parfaiten naturligt luftig. Det er derfor den ideelle måde at lave is på, hvis man ikke har en ismaskine.

Brug gerne parfaiten som en god grundopskrift, som kan bruges til mange flere varianter af is. Skift fx det julede fyld ud med friske bær, citron, mælkechokolade, lakridsgranulat eller hvad du nu har lyst til at krydre din klassiske vaniljeparfait med.

God fornøjelse med opskriften, og god weekend!

Parfait med chokolade, marcipan, brændte mandler og Amarena-kirsebær

Tid: 25 minutter. Frysetid: Mindst 8 timer. Antal personer: 6

Juleparfait:

4 pasteuriserede æggeblommer
100 g flormelis
korn af ½ vaniljestang
1 knivspids salt
5 dl piskefløde
75 g mørk chokolade
75 g brændte mandler
100 g marcipan
125 g syltede Amarena-kirsebær
en aflang fryseegnet form, ca. 25 x 12 cm.
Servering:

25 g mørk chokolade

 1. Pisk æggeblommer, flormelis, vaniljekorn og salt sammen med en elpisker til en lys og luftig masse.
 2. Pisk fløden til blødt skum, og vend den sammen med æggemassen, så du får en jævn iscreme.
 3. Hak chokolade og brændte mandler groft. Skær marcipan i små tern. Halvér kirsebærrene. Vend forsigtigt chokolade, mandler, marcipan og kirsebær i iscremen.
 4. Beklæd formen med husholdningsfilm, så det hænger ud over siderne. Hæld iscremen i formen, og glat overfladen med en paletkniv. Luk forsigtigt husholdningsfilmen sammen omkring iscremen, og sæt den i fryseren i mindst 8 timer.
 5. Servering: Tag parfaiten ud af fryseren 5 minutter før servering, og skær den i tykke skiver. Anret dem på desserttallerkener, og pynt med høvlet mørk chokolade.

(Foto: Columbus Leth)