Koldhævede surdejsboller

Surdejsboller

Hvis du har planer om at forkæle familien med hjemmebag her i weekenden, kan jeg varmt anbefale disse koldhævede surdejsboller.

Jeg elsker brød, men dropper gerne det dyre bagerbrød til fordel for duften og smagen af mine egne hjemmebagte boller, som jeg bager (næsten) hver weekend. Og så kan jeg rigtig godt lide at vise min familie lidt ekstra kærlighed ved at servere lunt hjemmebag til morgenmaden. Der skal være forskel på hverdag og weekend, og det bidrager hjemmebagt brød med efter min mening.

Bollerne kræver en røremaskine og en surdej. Har du ikke en røremaskine, kan dejen selvfølgelig røres sammen i hånden, men det tager lang tid og kræver stærke armmuskler. Så jeg anbefaler, at du har en røremaskine til rådighed, hvis du vælger at gå i gang med denne opskrift. Jeg har altid en surdej stående, som jeg forsøger at holde liv i løbende ved at bruge af den jævnligt og ellers spæde den op med frisk vand og mel et par gange om ugen. Har du ikke en surdej, kan du enten købe en færdig surdej hos din bager (fx hos Meyers Bageri eller Meyers Deli, hvis du bor i Københavnsområdet), købe et brev med tørret surdejspulver i supermarkedet eller blot erstatte mængden af surdej i opskriften med kærnemælk eller tykmælk. Det skal nok gå alt sammen, ligegyldigt hvad du vælger.

Udover den gode smag og lækre konsistens er det gode ved disse boller, at dejen kan røres sammen om aftenen, og så er det nemt at bage dem næste morgen.

Koldhævede surdejsboller

(8-10 stk.)

6 dl koldt vand

5 g gær

3 spsk. surdej

2 tsk. flydende honning

150 g groft mel, fx rugmel, grahamsmel eller ølandshvedemel

475 g hvedemel

15 g salt

evt. solsikkekerner/havregryn/speltflager/birkes til drys

  1. Hæld vandet i en røreskål, og rør gær, surdej og honning ud i vandet. Tilsæt de to slags mel og salt, og sæt maskinen i gang. Rør først dejen ved lav hastighed i 2 minutter, og forøg derefter til højeste hastighed, og rør dejen i 10-15 minutter, til den er elastisk og slipper skålens kanter.
  2. Smør en ren skål med olie, og hæld dejen over i denne skål. Dæk skålen med husholdningsfilm, og sæt den på køl natten over (mindst 10 timer).
  3. Næste morgen tager du skålen ud fra køl, og lader den vågne op på køkkenordet i 1 time, så den ikke længere er iskold.
  4. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og fold den sammen 1-2 gange uden at ælte den. Skær eller hak dejen ud i 8-10 stykker, og løft dem over på en bageplade med bagepapir. Lad bollerne hæve på bagepladen i 1 time. Drys bollerne med en smule mel og evt. solsikkekerner, havregryn, speltflager eller birkes, hvis du ønsker lidt knas på overbollen.
  5. Tænd ovnen på 250º. Bag bollerne i den varme ovn i først 5 minutter og derefter i 10-12 minutter ved 225º. Afkøl bollerne på en rist, og servér dem gerne lune og nybagte.

God weekend!