Nøddekage med hindbær og TUC-kiks

Har du nogensinde prøvet at bage med TUC-kiks?

Du ved, de der saltede firkantede kiks, som man også bruger til ost? Ellers har du muligheden nu.

Denne kage er en rigtig sommerkage, men kan selvfølgelig bages hele året rundt. Du tilpasser bare fyldet på kagen efter årstiden og dit humør. Bunden smager formidabelt og består af en masse rare sager, heriblandt knuste TUC-kiks. Lov mig ikke at gå glip af den!

Da jeg bagte kagen for første gang sidste sommer, pyntede jeg den med danske sommerbær. De danske hindbær er her ikke endnu, men de kommer. Indtil da kan du jo savle lidt over de smukke hindbær på billedet nedenfor, som jeg plukkede i sommers på Rokkedyssegaard i Kirke Værløse. Nøj, de var gode!

2015-08-08_1439041756

Variér selv fyldet på kagen, som du lyster. Jeg har her brugt en blanding af hindbær, blåbær og røde ribs, men prøv fx også med rabarberkompot, flødeskum og friske jordbær. Eller udskårne blommer og nektariner. Eller hvad med bare at dynge den til med masser af grofthakket chokolade og et par gavmilde skefulde flydende saltkaramel? Det er dit søde valg.

Opskriften får du selvfølgelig her. Et oplagt lille kageprojekt til weekenden eller måske til den kommende Kr. himmelfartsferie i næste uge?

Nøddekage med hindbær

Nøddebund med marcipan:

150 g hasselnødder

3 æggehvider

200 g sukker

75 g marcipan

1 pakke TUC-kiks (100 g)

50 g hasselnøddeflager

Hindbærskum:

2½ dl piskefløde

200 g friske hindbær

2 spsk. flormelis

Topping:

300 g blandede bær, fx hindbær, blåbær og ribs

evt. lidt spiseligt guldstøv

  1. Rist hasselnødderne gyldne i en 200º varm ovn i 5-10 minutter. Nulr skallerne af. Blend 100 g af hasselnødderne til mel i en blender eller foodprocessor. Hak de sidste 50 g hasselnødder groft.
  2. Tænd ovnen på 175º. Smør en springform (20-22 cm) med lidt smør, og beklæd bunden med bagepapir.
  3. Pisk æggehvider og sukker stive i en skål med en elpisker. Riv marcipanen på den grove side af rivejernet. Knus TUC-kiksene til grove krummer. Vend marcipan, kiks, hasselnøddemel og grofthakkede hasselnødder i den luftige marengs. Hæld dejen i en springform med bagepapir, og drys hasselnøddeflager på toppen. Bag bunden i ovnen i 25 minutter. Afkøl på en rist.
  4. Hindbærskum: Pisk fløden til skum. Mos hindbærrene med en gaffel, og rør dem i skummet. Smag til med flormelis. Fordel skummet på bunden, og top med bær og evt. spiseligt guldstøv.

Tip: Hasselnødderne kan erstattes af mandler.

2015-08-09_1439123452