Hjemmelavet nutella

Nutella

Første gang jeg lavede mit eget smør og nutella, blev jeg lidt rørt – tænk, at det kunne være så nemt! Det er nogle år siden nu, men jeg elsker stadig alt, hvad der er hjemmelavet. Det gør mig grundglad helt ind i sjælen, når jeg spiser mad, der er lavet helt fra bunden. Selvfølgelig kan jeg købe det hele i supermarkedet, men der er bare noget særligt tilfredsstillende og langt mere velsmagende over at lave min egen lemoncurd, sylte mine egne agurker eller bage mit eget brød.

Nu tænker du sikkert, at jeg har mindst 25 timer i døgnet til rådighed til ren og skær madlavning, men det kan jeg godt afsløre, at jeg ikke har. Med fuldtidsjob, familie og 2 dejlige børn, som kræver min fulde opmærksomhed, kæmper jeg også i det daglige med at få hjulene til at løbe rundt. Så selvfølgelig har jeg også dage, hvor tiden er knap, og jeg ikke orker at lave mad, og sådanne dage, skal der også være plads til. Så tyer jeg til nemme løsninger, og hiver fx en frossen pizzadej op af fryseren eller bikser en simpel pastaret sammen på 15 minutter. Og rugbrødsmadder er der heller ingen, som har fået varige mén af at få til aftensmad i min familie endnu.

Men som udgangspunkt er min mad hjemmelavet. Og det er langt fra perfekt. Det er bare hjemmelavet og lavet med kærlighed, og så er jeg ret god til at planlægge mig ud af at lave ting på forhånd. Det er min hemmelighed.

Har du lyst til at springe ud i at lave dit eget smør, så prøv denne nemme opskrift:

Hæld en portion fuldfed piskefløde 38 % i en skål, og pisk, pisk, pisk, indtil den skiller. Hæld væden fra, så der kun er det gode smør tilbage. Tilsæt salt efter smag, og pres smørret sammen enten i en skål eller til en rulle, som kan pakkes ind i madpapir og lægges i køleskabet.

Vil du istedet imponere ved morgenbordet, skulle du prøve med hjemmelavet nutella. Det giver gode point, og jeg har endnu ikke mødt nogen, som ikke smurte et ekstra tykt lag på brødet efter at have smagt den første mundfuld. Prøv det. Fx i weekenden med avisen på den ene side og en ekstra god kop kaffe på den anden.

Hjemmelavet nutella

Her har jeg lavet nutellaen med mælkechokolade, så den er mild, sød og børnevenlig. Men lav den endelig også med en god kraftig mørk chokolade, som efter min mening gør den endnu mere eksklusiv og voksen i smagen.

(1 lille glas, ca. 2½ dl.)

50 g hasselnødder

150 g mælkechokolade (jeg bruger Caramélia 36 % fra Valrhona)

1½ dl piskefløde

45 g blødt smør

1/4 tsk. salt

  1. Rist hasselnødderne på en varm pande eller 5-10 minutter i ovnen ved 200º, til de er gyldne. Gnid skallerne af hasselnødderne, og afkøl dem let. Blend hasselnødderne i en minihakker eller foodprocessor, til konsistensen er som fint mel.
  2. Hak chokoladen groft, og læg den i en skål. Varm fløden op i en lille gryde, til den når kogepunktet, og hæld den herefter over chokoladen. Rør rundt, indtil chokoladen er smeltet, og tilsæt smør skåret i mindre stykker. Rør godt, indtil chokolade og smør er smeltet sammen, og blandingen er blank og homogen. Rør til sidst hasselnøddemel og salt i.
  3. Hæld nutellaen på et glas med låg, mens den endnu er lun, og sæt den på køl. Tag den ud af køleskabet lidt tid før servering.

Tip: Nutellaen kan holde sig i 1-2 uger på køl, men mon ikke den er spist inden?