Chokoladekage uden smør og sukker

sund chokokage hel

Det kan sagtens lade sig gøre at nyde det søde liv med god samvittighed. Det er denne tunge chokoladekage et rigtig fint eksempel på.

Hvis man er typen, der tæller kalorier, er kagen stort set lige så rig som alle andre gode chokoladekager. Går man derimod op i at skære ned på smør, hvidt sukker og hvedemel, er kagen spot on! Den er nemlig sødet med dadler, og smør og hvedemel er skiftet ud med olie og mandler. Det giver en dejlig saftig kage, som er glutenfri, indeholder sunde fedtstoffer og som mætter på den gode måde.

Jeg bager den ofte. Ikke fordi jeg prøver at skære ned, men simpelthen fordi den smager for godt til at lade være!

Chokoladekage uden smør og hvidt sukker

Tid: 30 minutter. Bagetid: 35 minutter. Afkøling: Mindst 1 time. Antal personer: 8-10

• 300 g dadler uden sten
• 150 g mandler
• 3 spsk. kakao
• 1 tsk. kanel
• 1 tsk. vaniljepulver
• 3 spsk. solsikkeolie
• 3 spsk. kokosolie
• saft af 1 appelsin
• ¼ tsk. salt
• 4 æg
• en springform, 22 cm i diameter
• lidt smør eller olie til formen

Chokoladeganache:
• 100 g mørk chokolade 85 %
• 2 tsk. smør
• 1 dl piskefløde

Pynt:
• kakaonibs og frysetørrede hindbær

  1. Tænd ovnen på 175°, og smør den valgte tærteform med smør eller olie. Hak dadler og mandler groft med en kniv.
  2. Kom dadler, mandler, kakao, kanel, vaniljepulver, de 2 slags olie, appelsinsaft og salt i en kraftig foodprocessor, og blend det sammen til en jævn masse. Har du ikke en kraftig foodprocessor, kan massen køres ad flere omgange i en minihakker eller blender. Tilsæt 1 æg ad gangen, mens maskinen kører. Hæld dejen i formen, og glat overfladen. Bag kagen i ovnen i 35 minutter, og afkøl helt på en rist. Sæt kagen på køl i mindst 1 time.
  3. Chokoladeganache: Hak chokoladen groft, og læg den i en skål med smørret. Varm piskefløden op til kogepunktet i en lille gryde. Tag gryden af varmen, og hæld den varme fløde over chokoladen og smørret i skålen. Rør godt, til chokoladen er smeltet, og massen er helt jævn og blank.
  4. Smør chokoladeganachen på den kolde kage i et jævnt lag, og lad kagen stå et øjeblik, til chokoladecremen har sat sig en smule. Drys med kakaonibs og frysetørrede hindbær. Opbevar kagen på køl, til den skal serveres.

Sund chokokage