Svenske luciaboller

Den 13. december er det Luciadag, og hvad er mere oplagt end at bage en pladefuld bløde, svenske luciaboller i dagens anledning.

Luciaboller (eller “lussekatter” som de også kaldes) er en hyggelig svensk juletradition. De spiser dem traditionelt på Luciadag eller juleaftens morgen. Bollerne er krydret med safran og er kendetegnet ved den lidt specielle udformning. De formes som regel som S’er, men kan også formes i forskellige sjove figurer. Jeg er klart tilhænger af S’erne, men du må gøre præcis, som du vil – jeg beder dig blot om at servere dem lune og nybagte med iskoldt smør og ikke andet. Så bliver du næsten lykkelig.

luciaboller_1_ny

Svenske luciaboller med safran og rosiner
Tid: 30 minutter. Hævetid: Mindst 8½ time. Bagetid: 10-15 minutter. Antal: 12 stk.

75 g smør
2½ dl mælk
15 g gær
100 g  yoghurt naturel
1 æg
50 g sukker
½ g safran (eller 1 tsk. gurkemeje)
½ tsk. salt
550-600 g hvedemel
24 rosiner
1 æg til pensling

  1. Smelt smørret ved i en gryde, og tilsæt mælken. Rør i blandingen, til den er lun. Hæld den over i en skål, og opløs gæren heri. Tilsæt yoghurt, æg, sukker, safran, salt og det meste af melet. Ælt dejen grundigt igennem, og tilsæt evt. resten af melet, til dejen er blød og smidig og slipper skålens kanter.
  2. Dæk skålen med husholdningsfilm, og stil den i køleskabet i mindst 8 timer, gerne natten over.
  3. Tag dejen ud af køleskabet, og lad den stå på køkkenbordet i 1 time, så den ikke længere er helt kold.
  4. Ælt dejen igennem på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store stykker. Tril dejen til aflange ruller på ca. 15 cm, og form dem til S’er. Fordel luciabollerne på en bageplade beklædt med bagepapir, sæt en rosin i hver ende i hullerne på S’erne, og lad dem hæve tildækket på bagepladen i 30 minutter.
  5. Tænd ovnen på 210°. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i 10-15 minutter. Afkøl på en rist, og servér dem gerne lune med koldt smør.

Tip:
Hvis du ikke har tid til at lade dejen hæve på køl i 8 timer, kan du speede processen op ved at øge mængden af gær til 50 g og nøjes med at lade dejen hæve ved stuetemperatur i 1 time.

luciaboller_2-_ny

(Foto: Line Falck og Betina Hastoft)