Fastelavnsboller med lemoncurd og marengs

Trin for trin. Fastelavnsboller med lemoncurd og brændt marengs.

(Foto: Betina Hastoft)

I vinterferien har jeg planer om at slappe helt af, gå offline og forkæle min familie med disse dejlige hjemmebagte boller.

De kan spises hele året rundt, men jeg serverer dem gerne til fastelavn, når vi har fået nok af vaniljecreme og marcipanremonce og trænger til noget andet. De er bløde og lækre, fyldt med syrlig lemoncurd og toppet med sød marengs – en slags hybrid mellem en fastelavnsbolle og en citrontærte!

Fastelavnsboller med lemoncurd og brændt marengs

Tid: 1 time. Hævetid: I alt 1½ time. Bagetid: 10-12 minutter. Antal: 12 stk.

Vaniljeboller:

75 g smør

2½ dl mælk

50 g gær

125 g yoghurt naturel

1 æg

2 spsk. sukker

1 spsk. vaniljesukker

½ tsk. salt

ca. 600 g hvedemel

mælk til pensling

Lemoncurd:

skal og saft af 3 usprøjtede citroner

200 g sukker

2 æg

75 g smør

Brændt marengs:

300 g sukker

1 vaniljestang

1 dl vand

150 g pasteuriserede æggehvider

en lille gasbrænder

  1. Vaniljeboller: Smelt smørret, og rør det sammen med mælken, til blandingen er lun. Rør gæren ud i mælkeblandingen, tilsæt yoghurt, æg, sukker, vaniljesukker og salt, og rør godt. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt sammen, til den er glat og smidig. Dæk skålen med et rent, fugtigt viskestykke, og lad dejen hæve et lunt sted i 1 time.
  2. Tag dejen ud på bordet, og tril den til 12 lige store boller. Sæt dem på en bageplade beklædt med bagepapir, dæk med et rent, fugtigt viskestykke, og lad bollerne hæve i 30 minutter.
  3. Pensl bollerne med mælk, og bag dem i en 200° varm ovn i 10-12 minutter. Afkøl på en rist.
  4. Lemoncurd: Riv citronskallen fint, og pres saften ud af citronerne. Varm forsigtigt citronskal, citronsaft, sukker og æg op i en gryde ved svag varme. Tilsæt smør skåret i små tern, og pisk konstant over middel varme i ca. 10 minutter, til smørret er smeltet, og massen er tyknet. Det må ikke komme helt op at koge, for så skiller cremen! Tag gryden af varmen, hæld citroncremen på et rent glas, og sæt låg på. Lad citroncremen blive helt kold i køleskabet.
  5. Skær toppen af hver bolle med en savtakket brødkniv (gem toppen). Skrab forsigtigt en smule af indmaden ud af hver bolle. Læg ca. 2 tsk. lemoncurd i hullet på hver bolle, og læg toppen af bollen på igen.
  6. Brændt marengs: Bland sukker, vaniljekorn og vand i en gryde, og bring det i kog. Lad det koge, til sukkeret er smeltet, og temperaturen er på 120° (brug et sukker- eller stegetermometer). Pisk æggehviderne helt stive i en ren skål med en elpisker (eller på en røremaskine). Tilsæt den varme sukkerlage i en tynd stråle, mens du pisker kraftigt i 5-7 minutter. Pisk, indtil marengsen er blank og meget fast. Fyld marengsen i en sprøjtepose, og sprøjt den ud i pæne toppe oven på hver bolle. Brænd marengsen med en lille gasbrænder, så den får gyldne kanter. Servér fastelavnsbollerne straks med lidt ekstra lemoncurd på toppen.