Chokolademazarin med solbærmousse

Den øverste kage på billedet har jeg glædet mig ekstra meget til at dele med dig. Den er svampet og saftig, sød og syrlig, og så byder den både på noget blødt og noget knasende. Kort sagt, den har det hele!

Det er selv sagt ikke en hverdagskage, men en kage, som man bager, når noget skal fejres. Og sådanne anledninger kan man jo altid finde – weekend, en rund fødselsdag, en overstået eksamen, eller hvorfor ikke bare fejre, at solen titter frem og foråret er kommet?

Kagen består af en saftig bund af chokolademazarin, en syrligsød solbærmousse og så er den toppet med krystalliseret mørk chokolade, også kaldet for “chokoladejord”. Derudover er kagen pyntet med friske blåbær, små chokoladeperler samt lidt frysetørret hindbær.

Vær opmærksom på, at du til kagen har brug for en springform (Ø20 cm), lagkageplast (jeg bruger det hårde plast) samt et sukkertermometer. Det hele kan købes i velassorterede isenkrambutikker, på nettet eller hos Kunst og Køkkentøj.

Husk i øvrigt, at kagen bør laves dagen før, du vil servere den.

God fornøjelse, og stort weekendkram fra mig til dig!

Chokolademazarin med solbærmousse og chokoladejord

Tid: 1 time. Afkøling: Mindst 4 timer. Bagetid: 45 minutter. Antal personer: 8-10

Chokolademazarin:

• 150 g marcipan

• 150 g sukker

• 150 g blødt smør

• 3 æg

• 100 g mørk chokolade

• 1 spsk. hvedemel

• 1 spsk. kakao

• 1/4 tsk. salt

• en springform, 20 cm i diameter + lagkageplast til formen

Solbærmousse:

• 3 blade husblas

• 1 vaniljestang

• 300 g solbær (evt. fra frost)

• 150 g sukker

• 1 spsk. citronsaft

• 3 dl piskefløde

• 100 g skyr

Chokoladejord:

• 100 g mørk chokolade

• 100 g sukker

• 100 g vand

Pynt:

• 100 g friske blåbær

• evt. frysetørrede hindbær

• evt. små chokoladeperler fra Valrhona 

  1. Chokolademazarin: Tænd ovnen på 180°, og læg bagepapir i bunden af formen. Riv marcipanen groft på et rivejern. Pisk marcipan sammen med sukker og blødt smør i en skål med en elpisker. Pisk 1 æg i ad gangen. Smelt chokoladen, og rør den i dejen sammen med hvedemel, kakao og salt. Fordel dejen i formen, og bag den i ovnen i 45 minutter. Afkøl på en rist, og sæt den herefter på køl.
  2. Skær mazarinbunden fri, og rengør formen. Sæt lagkageplast fast langs indersiden af formen, og læg mazarinbunden tilbage i formen.
  3. Solbærmousse: Udblød husblassen i en skål med koldt vand i 10 minutter. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Kog solbær, sukker, citronsaft, vaniljekorn og den tomme vaniljestang sammen i en gryde i 5-8 minutter. Hæld solbærkompotten gennem en finmasket si – du skal kun bruge saften. Klem husblassen fri for vand, og opløs husblassen i den varme solbærsaft. Rør godt rundt, til husblassen er helt opløst. Sæt solbærsaften på køl.
  4. Pisk fløden til skum, og rør skyren i. Vend den let afkølede solbærsaft i flødeblandingen. Fordel solbærmoussen oven på den kolde mazarinbund, og sæt den på køl i mindst 4 timer, til moussen har sat sig helt.
  5. Chokoladejord: Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad. Bring sukker og vand i kog i en lille gryde, og varm det op til 140°, brug et sukkertermometer. Hæld den varme sukkerlage ned i den smeltede chokolade i en ganske tynd stråle, mens du pisker konstant med en elpisker. Pisk, indtil chokoladen krystalliserer og ligner “jord”. Afkøl chokoladejorden helt.
  6. Servering: Tag kagen ud fra køl, og anret den på et fad. Pynt kagen med chokoladejord, friske blåbær og evt. frysetørrede hindbær og små chokoladeperler.

Tip: Der vil være chokoladejord i overskud. Gem resten i en beholder med tætsluttende låg på køl.