Noget om børnefødselsdage

Selvom min datter først har fødselsdag i april, begynder hun allerede lige efter jul at tælle ned. Og jeg tæller sammen med hende, for jeg glæder mig mindst lige så meget.

Jeg er fuld af beundring for de forældre, som mestrer at lave en sej pirat- eller barbiekage til deres børn – sådan en type er jeg desværre bare ikke! Jeg hverken kan finde ud af det eller har tålmodighed til det. Derimod elsker jeg at kaste mig ud i alt muligt andet, hvor jeg selv har hjertet mere med.

Fx den altid populære isbod, hvor jeg stiller op med et bord fyldt med bøtter med hjemmelavet is, og vafler, guf, flødeskum og krymmel i alle mulige afskygninger. Jeg lover jer, at små piger og drenge elsker at få lov selv at vælge og dekorere deres egen is! Jeg holder også af enkle temafester med fin oppyntning og hjemmelavet mad af gode råvarer eller et overdådigt kagebord for hele familien. Og den HELT traditionelle fødselsdag med hjemmebagte boller, varm kakao og kagemand med slik kan altså også noget!

For nogle år tilbage lavede jeg fx dette kagebord til familien. Det bestod af små glas med citronfromage, hindbær og karamelliseret hvid chokolade, marengsfuglereder med jordbær og rabarberkompot, en nougatlagkage med masser af valnødder, udskåret frisk frugt samt en chokoladelagkage med flag og pynt.

Vi har også holdt Disney Frost-fest med mad og fine cupcakes og alt for dyre servietter og papkrus med den søde Olaf-snemand… (dengang det IKKE kunne købes i ethvert supermarked i DK, men måtte bestilles hjem fra udlandet…)

Sidste år, da min datter fyldte 7, ønskede hun sig for første gang brændende en helt almindelig kagemand med slik – og det ønske ville jeg selvfølgelig gerne opfylde. Jeg bagte kagemanden af vandbakkelsesdej, og hun pyntede den selv med glasur og lyserød slik på sin helt egen måde. Sødt (-:

I år har min datter så inviteret alle pigerne fra klassen hjem til te-selskab. Sidste år var min datter og jeg nemlig på den hyggeligste mor-datter-tur til London, hvor vi blandt andet var til afternoon tea på et fint hotel, og siden har hun drømt om at genopleve et lignende arrangement. Det lå derfor lige til højrebenet, at hendes pigefødselsdag i år skulle være med dette tema.

Normalt kan sådan en børnefødselsdag med 12 piger godt tage pusten fra mig, men denne gang var projektet faktisk helt overskueligt, fordi det meste kunne laves på forhånd. I dagene op til købte jeg fine tekopper i den lokale genbrugsbiks, og den perfekte kageopsats havde jeg heldigvis allerede på lager. Bordet dækkede jeg aftenen forinden, mens min mand sørgede for at downloade noget hyggeligt baggrundsmusik og planlægge nogle sjove lege, og så var der egentlig kun maden tilbage.

To dage før fødselsdagen lavede jeg lemoncurd og jordbærmarmelade, og på selve dagen skulle jeg så bare lave små sandwich, bage scones og minikager, og piske den fede fløde til clotted cream. Det synes jeg faktisk var ret nemt og overskueligt.

Resultatet kan du se nedenunder, og opskriften på mine scones får du selvfølgelig også.

Scones
(8-10 stk.)

 • 350 g hvedemel
 • 35 g sukker
 • 2 tsk vaniljesukker
 • 1½ tsk bagepulver
 • 1 tsk natron
 • ½ tsk salt
 • fintrevet skal af ½ usprøjtet citron
 • 75 g koldt smør
 • 1 æg
 • 2 dl kærnemælk + ekstra til pensling
Til servering:
 • clotted cream (jeg pisker blot double cream 48 % til skum)
 • lemoncurd
 • jordbærmarmelade
 1. Tænd ovnen på 210º.
 2. Bland mel, sukker, vaniljesukker, bagepulver, natron, salt og fintrevet citronskal i en skål. Skær smørret i små tern, og smuldr det med fingrene i melblandingen.
 3. Rør æg og kærnemælk sammen i en lille skål. Lav en fordybning i midten af melblandingen, og rør hurtigt kærnemælksblandingen i med en gaffel – her er det vigtigt ikke at røre for meget i dejen. Den skal blot lige akkurat være samlet, og det gør ikke noget, hvis der stadig er små smørklumper i dejen.
 4. Vend dejen ud på et meldrysset bord, og saml den let med hænderne. Form dejen til en tyk rund cirkel med en højde på ca. 2 cm. Udstik dejen i 8-10 runde cirkler med et glas eller en udstikker, og læg dem på en bageplade med bagepapir.
 5. Pensl sconesene med kærnemælk, og bag dem i ovnen i 10-12 minutter, til de er gyldne. Server dem lune med clotted cream, lemoncurd og jordbærmarmelade.

***

Min lille søn er kun 2 år, så han har endnu ikke en holdning til, hvad der skal på bordet til hans fødselsdag udover, at det skal være noget med “hurra” og flag. Men jeg glæder mig allerede til at gå i gang med at planlægge kommende drengefødselsdage her på matriklen. Jeg tænker, at det bliver knap så meget teselskab og meget mere bang og tjuhej!