Koldhævede chokoladeboller

Findes der noget bedre end friskbagte boller med smør? Det er i hvert fald svært at slå, når bollerne er lune og bløde og fyldt med gavmilde mængder af god mørk chokolade!

Bollerne har jeg bagt mange gange herhjemme, men aldrig serveret for mine søde kollegaer. Det lavede jeg om på for et stykke tid siden, da jeg medbragte en kurv med lune nybagte boller til vores ugentlige morgenredaktionsmøde. Når man arbejder sammen med en flok dygtige madglade damer, kan man godt få lidt præstationsangst, når man vælger at medbringe noget hjemmelavet til redaktionen – for de ved trods alt en del om, hvad der er godt, og hvad de kan lide.

Heldigvis faldt bollerne i god jord. Og selvom jeg havde medbragt en stor portion, forsvandt bollerne som dug for solen i løbet af dagen. Det tager jeg som en positiv tilkendegivelse af, at bollerne ikke kun er et hit herhjemme, men også på redaktionen.

Bollerne er nemme at røre sammen om aftenen og hurtige at bage om morgenen – jeg elsker bare koldhævning!

Koldhævede chokoladeboller

Hævetid: I alt mindst 9 timer. Bagetid: Ca. 12 minutter. Antal: 12 stk.

3½ dl vand

1 dl kærnemælk

2 spsk. smagsneutral olie, fx solsikkeolie

10 g gær

10 g salt

2 spsk. sukker

150 g fuldkornshvedemel (fx ølandshvedemel, grahamsmel eller groft speltmel)

475 g hvedemel

100 g mørk chokolade

  1. Rør vand, kærnemælk, olie, gær, salt og sukker sammen i en røreskål. Tilsæt fuldkornshvedemelet, og rør rundt. Tilsæt herefter hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen godt og grundigt på en røremaskine – gerne i op til 10 minutter. Dejen skal være blank og fast.
  2. Hak chokoladen groft, og bland den i dejen. Giv dejen en lille hurtig tur på røremaskinen, men kun så chokoladen lige er fordelt. Hvis du rører for længe nu, vil chokoladen begynde at smelte lidt ud i dejen, og det er du ikke interesseret i.
  3. Hæld dejen over i en oliesmurt skål, dæk med husholdningsfilm, og lad dejen hæve på køl i mindst 8 timer – gerne natten over.
  4. Tag den kolde dej ud fra køl, og hæld den ud på et let meldrysset bord. Del dejen i 12 stykker, og form dem til boller. Fordel bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve på pladen i 1 time.
  5. Tænd ovnen på 210°. Bag bollerne i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Afkøl på en rist, og servér dem lune og nybagte med koldt smør til.