Nye danske kartofler

Findes der noget bedre end at sætte tænderne i en lille ny kartoffel? Nej vel.

Når de nye danske kartofler endelig er her, bliver jeg glad helt ned i maven. For lige pludselig bliver aftensmaden mere enkel, og jeg behøver ikke tænke ret meget over, hvad der skal på bordet. De nye kartofler passer nemlig som tilbehør til stort set alt og kan udgøre en hel ret i sig selv, hvis de fx blandes i en salat. I min optik smager de dog allerbedst, når de koges nænsomt og serveres helt enkelt blot med koldt smør og godt med salt. Det er sommer på min tallerken og næsten bedre end slik.

Jeg har også en svaghed for kartoffelmadder. Uh, det er godt. Hjemmebagt rugbrød, mayonnaise, salat, nye kartofler og purløg. Helt enkelt. Eller den mere ekstravagante med hytteost, estragonmayonnaise og sprød bacon. De der kartoffelmadder kan altså noget!

I dag skal du dog have en opskrift på en let sommerret, hvor de nye kartofler indgår i en luftig og lækker æggekage. Da jeg var barn, var det først rigtig sommer, når min mor serverede æggekage i haven til aftensmad og vi fik koldskål til dessert. Når menuen stod på æggekage og koldskål, så fornemmede man virkelig, at NU var det sommer! Så denne ret vækker i den grad barndomsminder hos mig, og det håber jeg også den vil gøre hos dig – om ikke andet, så bringer den i hvert fald smagen af sommer med helt ind i køkkenet og ned i maven.

Værsgo’ og velbekomme!

Æggekage med nye kartofler og bacon

Tid: 20 minutter. Ovntid: 15-20 minutter.  Antal personer: 4

 • 350 g nye kartofler
 • 8 æg
 • 1 dl piskefløde
 • salt og friskkværnet peber
 • 150 g fetaost
 • 150 g bacon i et helt stykke
 • 1 bundt radiser, skåret i skiver
 • 1 bundt klippet purløg
 • rugbrød til servering
 1. Skrub kartoflerne, men behold skrællen på. Kog kartoflerne i letsaltet vand i 7-8 minutter, og hæld vandet fra. Afkøl kartoflerne en smule, og skær dem i tykke skiver.
 2. Tænd ovnen på 200º.
 3. Pisk æg og fløde let sammen, og krydr med salt og peber. Fordel kartoflerne i et ovnfast fad eller en tærteform, og hæld æggemassen over. Top med smuldret feta. Sæt fadet i ovnen 15-20 minutter, til æggemassen er fast.
 4. Skær bacon i skiver, og steg dem sprøde på en varm, tør pande.
 5. Pynt æggekagen med bacon, radiser og purløg, og server med rugbrød.