Vild med ild – og pizza (gæsteindlæg)

Kære læsere,

Fremover vil der ind imellem være fint besøg her på bloggen af forskellige skønne damer fra SPIS BEDRE’s redaktion, som jeg har inviteret indenfor på bloggen til at skrive et indlæg. Indlæggene kan have vidt forskellige emner, men vil som udgangspunkt altid handle om mad i et eller andet omfang.

Idag lægger vi ud med chefredaktør Iben Rouw, som er vild med ild! Tag godt imod hende (-:

Af gæsteblogger Iben Rouw, chefredaktør for SPIS BEDRE www.spisbedre.dk

Der er noget helt særligt over at tænde bål. Den knitrende lyd fra træet. Den intense strålevarme. De blussende orange flammer, der brænder sig fast på nethinden og giver røde kinder.

Sidste år investerede jeg i en udeovn af massivt, emaljeret støbejern, som nu står i vores kolonihave. Den ligner lidt en ufo, og hele bunden af ovnen er dækket af en stor pizzasten. Den særlige ufo-form sikrer, at flammerne fra det bål, man tænder inde i ovnen, slikker sig op langs loftet og smutter ud af den lille skorsten foran på ovnen. Så nej, man skal ikke holde hånden ind over skorstenen, og i det hele taget skal man være opmærksom på, at både inder- og yderside af ovnen bliver vanvittigt varm, vel op mod 300 grader.

Først tænkte jeg, at nu skulle det blive nemt at bage pizza, så tit man havde lyst. Jeg blev klogere og ved nu, at det faktisk er lidt af et projekt. Men det er et skønt projekt, hvor både store og små kan være med! Der skal tændes op i ovnen 1 time i forvejen, og vi taler ikke om et lille bål. Der skal være flammer hele tiden, så ovn og pizzasten varmes ordentligt op. Og selv når man er parat til at bage pizzaen, skal der være flammer – det er slet ikke som med anden bålmad, hvor man venter på, at flammerne lægger sig, så der kun er blide gløder.

Efter 1 time skubbes bålet ind bagest i ovnen, så den nu glohede pizzasten er delvist fri. Her kan man nu bage en pizza på ca. 25 cm i diameter. Dejen skal rulles supertyndt ud, og man skal beherske sig med fyldet og ikke dynge for meget på. Mit yndlingsfyld består af et tyndt lag ricotta krydret med salt, peber, fintrevet citronskal og friskhakket rosmarin. Derpå lægger jeg fx tynde skiver af aubergine, søde kartofler eller portobellosvampe og topper med halverede cherrytomater, måske lidt parmaskinke og til sidst et lag revet ost.

Bagetiden for en pizza er i alt ca. 4 minutter, og pizzaen skal drejes 180 grader efter 2 minutter, fordi ovnen er varmest bagtil. Der skal hele tiden være flammer fra bålet, som slikker ind over pizzaen og giver kraftig overvarme. Når den første pizza er bagt, skal der smides en håndfuld brænde ind på bålet, så der igen kommer ordentligt blus på flammerne.

Det er en klar fordel at være flere om pizzabagningen, fx en til at rulle nye pizzabunde ud, en til at lægge fyld på og en til at passe bål og pizzaer. Og gerne yderligere 4-5 personer til at spise de flammebagte pizzaer og nyde den fantastiske stemning, det giver at have et fælles projekt omkring et levende bål.

Bonusinfo: Den omtalte pizzaovn er en Morsø Forno udeovn. Der findes forskelligt tilbehør til ovnen, så man kan bruge den til andet end pizzabagning, fx en grillrist og en grill-cocotte til simremad.