Hverdagsmad i en travl børnefamilie

Udtrykket “life with kids” er ikke blot et hashtag, som eksisterer på Instagram, det er også et fænomen, som passer utrolig godt til, hvordan mit liv ser ud i det daglige. For det kan godt være, at jeg i mit professionelle virke arbejder på et madmagasin og udvikler en masse dejlige opskrifter, men når jeg kommer hjem, og computeren er slukket, er jeg også bare en helt almindelig mor, som forsøger at få hverdagskabalen til at gå op og som skal have aftensmaden på bordet, inden ulvetimen sætter ind.

Klassikere som frikadeller, boller i karry, spaghetti med kødsauce, lasagne og hjemmelavet pizza kører selvfølgelig på repeat herhjemme, som i så mange andre børnefamilier, og hurra for det! Der er (heldigvis) også dage, hvor maden er mere avanceret og spændende – ihvertfald efter mine smagsløg.

Men størstedelen af tiden laver jeg børnevenlig og nem aftensmad. Og hvad er så børnevenlig aftensmad? Jo, ser du. Hjemme hos mig er det mad, som er opdelt. Mad, som ikke er rodet alt for meget sammen. Mad, som børnene kan overskue og gennemskue, hvad er. Og allerbedst mad, som bygger på “byg selv” eller “bland selv” princippet.

Mine børn E L S K E R simpelthen, når maden bliver stillet frem i en masse små skåle, og de selv må “samle” deres portion. Det er lykken for dem! Her er det fx pastasalat, som er splittet op, men det kunne ligeså vel have været pitabrød, burgere eller en hvilken som helst anden ret.

Mit princip er, at der altid skal være masser af grøntsager på bordet. Både rå udskårne grøntsager, men også gerne en simpel salat. Desuden tænker jeg også gerne lidt frugt ind i maden. Fx som ovenfor, hvor salaten består af jordbær, melon og friskbælgede ærter. Mine børn på hhv. 8 og 2 år er hverken super kræsne eller super modige. De er faktisk lige midt imellem. De kan lide det meste, men har begge behov for at vælge selv. Derfor laver jeg ofte maden i mange skåle, så de hver især selv kan række til. Nogle gange supplerer jeg med en mere voksenvenlig dressing, dip eller salat, men der er altid noget jeg ved, børnene kan lide.

Et andet eksempel er disse grønne spinatpandekager, som vi fylder med krydret oksekød og topper med forskellige grøntsager, cremefraiche, salsa og revet ost. Et sikkert hit herhjemme!

Før jeg selv fik børn, var jeg af den holdning, at børn da bare skulle spise nøjagtig det samme som os voksne. Men der er jeg altså blevet lidt “klogere” med tiden, for det holdt ikke helt i praksis.

Det er selvfølgelig forskelligt fra familie til familie, hvad der fungerer, men hjemme hos mig er tricket til mætte børn i disse år altså opdelt mad. Jeg tænker, at det sikkert ændrer sig med tiden i takt med, at børnene bliver ældre og mere madmodige.

Hvad fungerer hjemme hos dig? Skriv endelig en kommentar, så vi kan dele gode erfaringer med hinanden (-: