Når hylden blomstrer (gæsteindlæg)

I dag byder jeg på endnu et fint gæsteindlæg og denne gang af min dygtige kollega og digital redaktør, Susanne Tvedergaard Kristensen. Tag godt imod hende!

Når hylden blomstrer.

Vi har en stor hyld i haven. Fem meter høj, i hvert fald. Og det er en sand fest, når den endelig blomstrer. Det gør den omkring sankthans og cirka 2-3 uger frem. Og der bliver holdt skarpt øje med de fine, hvide blomsterskærme, for de skal helst plukkes, mens de sidste blomster endnu ikke er helt udfoldede.

Min familie (og jeg) eeeelsker hyldeblomstsaft – den helt klassiske. For os er det indbegrebet af dansk sommer. Til 2 liter saft, med en god smag af citron, bruger jeg typisk 20-30 hyldeblomstskærme, 5 økologiske citroner, ½ kg sukker, 4 tsk. citronsyre og 1½ l vand. Man kan også tilsætte fx revet ingefær, en kanelstang, frisk mynte eller jordbær, hvis man lyster.

Jeg laver ALTID dobbeltportion, for det forsvinder simpelthen så hurtigt. Saften smager jo fantastisk i sig selv, men er også dejlig blandet op med hvidvin eller champagne, i en smoothie, henover de søde jordbær eller i en salatdressing. Noget af saften fryser jeg ned til små pinde-is, som jeg kan glæde familiens to yngste medlemmer med på en varm sommerdag.

Foto: Bjørn Jakobsen

En anden sikker vinder herhjemme er hyldeblomstpandekager. En superfin sommerdessert. Dyp blomsterskærmene i en helt almindelig pandekagedej, steg dem på panden i et par minutter, drys med flormelis og nyd dem lune, evt. med vaniljeis eller lidt flødeskum til. Enkelt. Hyggeligt. Og virkelig lækkert.

Foto: Jacob Ljørring

I år pønser jeg også på at lave hyldesalt. Det er jo ganske nemt – at mikse to ingredienser sammen – og jeg forestiller mig, at det smager genialt til fisk eller kylling. Det kunne også være en fin, lille værtindegave – eventuelt akkompagneret af et glas hyldesukker. Go’ plan.

Én ting er VIGTIG have in mente, når man høster sin hyld. Lad nogle af blomsterne sidde! Der skal jo også være til hyldebærsaft i september (-:

God sommer fra Susanne Tvedergaard Kristensen