Sankthans og sammenskudsgilde (gæsteindlæg)

Kære læsere,

Jeg er den type, som aldrig rigtig får fejret sankthans. Ofte fordi vejret viser sig fra sin feje side netop den dag, men også fordi bålene som regel tændes så sent, at mine børn allerede er smuttet til drømmeland.

Men så hørte jeg om Iben Rouws måde at fejre sankthans på, og nu tror jeg faktisk, jeg har fået inspiration til, hvordan vi skal fejre sankthans næste år. Vi bor dog ikke i lejlighed med tilhørende hyggelig gård, men så kunne konceptet måske være et lille bål eller et bålfad i vores have og sammenskudsgilde med en flok venner.

Læs med her, og find ud af hvordan chefredaktør Iben Rouw sender heksene afsted.

Sankthans og sammenskudsgilde (af chefredaktør Iben Rouw)

Når man som jeg bor midt i København, kan det være lidt svært at finde et hyggeligt sted, hvor man fejrer sankthans. Der findes arrangementer ved Søerne og i nogle af byens parker, men der er så mange mennesker, at det næsten bliver for meget af det gode, og derudover tændes bålet typisk så sent, at børnene når at blive trætte og kede af det, hvis man overhovedet har orket at tage dem med derhen.

Derfor har vi i min gård indført en fast tradition, hvor vi holder sankthans på vores helt egen måde. Nogle uger i forvejen hænger vi invitationer op i de ca. 20 opgange, som omkranser den store, lukkede baggård. Her kan beboerne se, hvordan man tilmelder sig, og sammen med tilmeldingen bliver de bedt om at påtage sig en praktisk opgave, som fx kan være at tænde op i grillerne, stille borde og bænke op, kopiere sankthansvisen, lave snobrødsdej osv.

Alle bliver også bedt om at tage en ret med, som bliver sat frem på en fælles buffet. Det er altid spændende at se, hvad folk finder på – i år bestod buffeten af alt fra kartoffelsalat og flødekartofler til kogte majskolber, pastasalat og frisk tomatsalat. Kød til grillen og drikkevarer tager man med til eget brug.

Min overbo havde flottet sig og portionsanrettet en masse små glas med rabarbertrifli og sat dem på buffeten.

Efter at have grillet og spist tænder vi op i bålet ved 20-tiden, så også de yngste deltagere kan være med til at hygge og synge. Kig godt på billedet: Det kræver lidt fantasi og god vilje, men den grønne dusk oven på bålet er faktisk en økologisk heks bundet af grene, blade og lavendel.

Når flammerne har lagt sig, er det tid til at bage snobrød og riste skumfiduser.