Til høstmarked

Hvert år i starten af september afholdes der høstmarkeder rundt omkring i landet. Det er et naturmekka for alle, men særligt børnefamilier har stor glæde af denne dag i det fri, som byder på alt lige fra traktorkørsel og ponyridning, til bagning af snobrød, pluk selv grøntsager og lækre smagsprøver.

Da jeg selv har to dejlige unger, som elsker at opholde sig udendørs, var det næsten en selvfølge at tage til høstmarked, og valget faldt på Grennessminde i Taastrup (www.gminde.dk).

Vi startede tidligt om formiddagen med at spise os mætte i deres hjemmebagte brød og kager. Grennessminde har eget økologisk bageri og hold nu op, hvor smager det hele bare godt!

Efterfølgende brugte vi timer på at snitte i træ, bage snobrød, lege med kaniner, kigge på æsler og ponyer samt plukke økologiske grøntsager.

Begge mine børn fandt stor fornøjelse ved at løbe rundt i markerne og finde plukkemodne grøntsager, og glæden var ekstra stor, da min datter fandt en flot gul squash. Hun kender de grønne, men den gule version var ny for hende. Den røg med hjem i kurven sammen med løg, porrer, bladbeder, spidskål og grønne bønner.

Det flotte spidskål røg på panden samme aften og blev serveret med dild og revet citronskal, mens løg og porrer dagen efter udgjorde fyldet i en lækker grøntsagstærte.

Den gule squash skulle jeg lige tænke en ekstra gang over, men som det ofte sker for mig, så faldt jeg tilbage på en klassiker. Nemlig squashcarpaccio! Normalt består carpaccio af tynde skiver råt oksekød, men den kan altså sagtens laves vegetarisk. Jeg laver den ofte med grøn squash, og serverer den som tilbehør til italienske retter, fx spaghetti med tomatsauce og italienske kødboller (lady & vagabonden, that is!), og den er altid et hit. Den er super nem at lave, og den smager godt.

Det tager kun 10-15 minutter at bikse sammen, og så er der serveret. Jeg har blot dryppet med lidt god olivenolie og citronsaft, men en grøn pesto vil helt klart også være lækkert.

Gul squashcarpaccio

Tid: 10-15 minutter. Antal personer: 4 (som tilbehør)

• 1 gul squash
• olivenolie
• citronsaft
• salt og friskkværnet peber
• 30 g pinjekerner
• 1 stor håndfuld basilikumblade
• friskhøvlet parmesanost

Skyl squashen, og skær den i tynde skiver. Brug gerne et mandolinjern. Fordel skiverne på et fad, dryp med lidt olivenolie og citronsaft, og krydr med salt og peber.

Rist pinjekernerne gyldne på en varm og tør pande.

Fordel pinjekerner, basilikumblade og friskhøvlet parmesan oven på squashskiverne, og servér straks.