Food prepping – hvad er det?

Måske kender du allerede til begrebet foodprepping? Hvis ikke, får du her en lille forklaring.

Foodprepping handler kort og godt om at planlægge sine måltider og forberede maden til flere dage ad gangen. Vi snakker ikke fulde måltider, men alt det, der kan hakkes, snittes, koges eller steges og alt det, der giver mening at forberede på forhånd.

Hjemme hos mig er det primært frugt, grøntsager og pasta/ris/speltkerner/bønner, som jeg forbereder på forhånd. Jeg vælger altid en dag, hvor jeg har god tid, typisk om søndagen, og så bruger jeg et par timer i køkkenet på at gøre klar til en ny uge.

Og fordelene er til at få øje på. Jeg sparer masser af tid i løbet af ugen, aftensmaden er hurtigere at få på bordet, og det er nemmere at spise sundt, fordi der altid er en lille snack klar på køl.

Og hvordan gør jeg så?

Først og fremmest skræller jeg en masse gulerødder, typisk 2 kg. En tredjedel bliver revet groft på rivejernet, en tredjedel bliver skåret i tern eller skiver, og den sidste tredjedel bliver skåret i stave. Så er der både gulerødder til råkost og salater, til madpakken, til gryderetten, til bolognesen og til en hurtig snack. Det samme gør jeg med en mindre portion rodfrugter, når de er i sæson.

I samme ombæring forbereder jeg også kål. Hjemme hos mig er blomkål, broccoli og spidskål store favoritter. Blomkål og broccoli bliver skyllet og skåret i mundrette buketter – jeg bruger dem næsten dagligt som ekstra tilbehør til aftensmaden tilberedt som “fritter” i ovnen.

Spidskål (gerne den lilla) snitter jeg fint og opbevarer på køl til sprøde salater og lynstegte wokretter.

Alle de “lette” grøntsager som fx agurk og peberfrugt skærer jeg i strimler og pakker ind i husholdningsfilm, så der altid er små pakker klar til madpakken eller den lille sult hen på eftermiddagen. Og frisk frugt som æbler, pærer, vindruer og blåbær (som er mine børns favoritter) ligger også altid skyllet og klar på køl i lufttætte poser.

Udover frugt og grøntsager koger jeg også gerne forskellige slags ris, fuldkornspasta eller speltkerner til min datters madpakke, ligesom jeg sørger for at få kogt bønner, kikærter eller linser, hvis det er på madplanen den kommende uge.

Som det sidste vil jeg nævne, at det også giver god mening at stege en pandefuld små frikadeller eller koge et par kyllingebryster, som kan ligge klar på køl til ugens madpakker eller aftensmåltider.

Med hvad med opbevaring?

Ja, det er jo klart, at man har brug for et (stort) køleskab. Men derudover skal de forskellige råvarer opbevares korrekt, og her er jeg blevet rigtig glad for produkterne fra Toppits. Toppits laver produkter til opbevaring og tilberedning af fødevarer, og sortimentet rummer fx både praktiske lynlåsposer og kraftigt husholdningsfilm, som sørger for at holde maden frisk længe.

De praktiske lynlåsposer “Zipper” har mange anvendelsesmuligheder, men jeg bruger dem primært til min food prepping, men også gerne til nedfrysning af fødevarer. Zipper lynlåsposerne fås i to størrelser, de lukker helt tæt og er virkelig nemme at få plads til i køleskabet, hvilket er et stort plus for mig.

SPONSORERET INDLÆG / REKLAME