Brunkager med mørk chokolade

I weekenden havde jeg besøg af en flok dejlige veninder fra Jylland, som jeg har kendt i mange år. De skulle selvfølgelig forkæles med lidt af hvert, og da det i mine øjne aldrig er for tidligt at skyde julen i gang, var det den perfekte anledning til at servere hjemmebrygget gløgg, lækre brunkager og ja – hindbærsnitter, fordi det er en absolut favorit hos flere af mine veninder.

Min mor er en mester ud i småkagekunsten og bager hvert år til jul MANGE slags. De klassiske og absolut uundværlige, og det bliver aldrig rigtig jul for mig uden en dåse af min mors smørbagte småkager i skabet.

Jeg selv bager også småkager hvert år – og gerne ad flere omgange, så der både er til november og december måned samt til alle juledagene. Jeg kan dog godt lide at eksperimentere en smule og laver gerne de klassiske opskrifter lidt om, så de passer til mine smagsløg.

Det er disse brunkager dyppet i mørk chokolade et rigtig godt eksempel på.

(Foto: Betina Hastoft)

Jeg har nemlig aldrig været særlig tosset med sukat og syltet appelsinskal, som man ofte ser i de klassiske brunkageopskrifter. Derfor lavede jeg sidste år denne opskrift på brunkager til SPIS BEDRE, og den passer perfekt til mig.

Først og fremmest ruller jeg ikke dejen ud, det er simpelthen for besværligt. Istedet skærer jeg dejen ud i tykke skiver, så der er ekstra meget lækkert at tygge i. Sukat og syltet appelsin er skiftet ud med friskrevet appelsinskal, og som en ekstra bonus er de færdigbagte brunkager dyppet i mørk chokolade.

Mums, siger jeg bare! En ny julesmåkageklassiker er født – hjemme hos mig ihvertfald. Og mine søde veninder var heldigvis enige.

Opskriften får du selvfølgelig lige her.

Brunkager med appelsin og chokolade

Tid: 30 minutter. Hviletid på køl: Mindst 3 timer (gerne op til 2 døgn). Bagetid: 8 minutter pr. plade. Antal: Ca. 100-125 stk.

250 g smør
125 g ahornsirup
250 g brun farin
½ tsk. salt
3 tsk. stødt kanel
2 tsk. stødt ingefær
1 tsk. stødt allehånde
1 tsk. stødte nelliker
skal af 1 usprøjtet appelsin
2 tsk. potaske
1 spsk. vand
100 g mandler
500 g hvedemel
en firkantet bageform, ca. 20 x 20 cm
150 g mørk chokolade

 1. Smelt smør, sirup og brun farin sammen i en gryde ved middel varme. Tag gryden af varmen, og
  rør salt, kanel, ingefær, allehånde, nelliker og fintrevet appelsinskal i.
 2. Hæld blandingen over i en skål. Rør potasken ud i vandet i en lille kop, og rør denne blanding i dejen.
 3. Hak mandlerne mellemfint, og rør dem i dejen sammen med hvedemel. Rør, til dejen netop er blød og ensartet – det er dog vigtigt ikke at røre/ælte for meget. Dejen er løs og fugtig, men det er meningen.
 4. Beklæd bageformen med husholdningsfilm, så det hænger ud over kanten af formen. Fordel dejen i formen i et jævnt lag. Luk husholdningsfilmen sammen omkring dejen, og sæt den på køl i mindst 3 timer, og gerne helt op til 2 døgn.
 5. Tænd ovnen på 200°, og tag dejen ud af køleskabet. Vend dejen ud af formen, og fjern husholdningsfilmen. Skær dejen ud i 4 stænger
  på den lange led, og skær så hver stang i tynde skiver.
 6. Fordel brunkagerne på 3-4 bageplader beklædt med bagepapir, og bag dem i ovnen i ca. 8 minutter pr. plade. De må endelig ikke bage for længe, så hold øje med dem undervejs. Lad brunkagerne afkøle i ca. 5 minutter på pladen, og flyt dem så over på en rist for at afkøle helt. Opbevar i en lufttæt kagedåse.
 7. Servér brunkagerne, som de er, eller dyp dem i smeltet mørk chokolade.

Tip:
Brunkagedejen kan fryses. Frys den ned enkeltvis i stænger, så er det nemt at tage en enkelt stang dej op ad gangen og bage en passende portion brunkager, når lækkersulten melder sig.