Årets nytårskage

På årets sidste aften må man gerne give den gas på madfronten, og særligt desserten er oplagt at give lidt ekstra opmærksomhed.

Idag får du mit bud på en lækker nytårskage.

Den er ikke svær at lave, men du skal afsætte lidt tid til at lade de forskellige elementer i kagen sætte sig og køle af. Derfor anbefaler jeg, at du laver kagen dagen før nytårsaften, så den er klar og blot skal pyntes og anrettes på dagen. Så har du også hænderne fri til alt det andet, som skal nås, inden gæsterne kommer.

Jeg bruger ofte friske bær, marcipan og masser af god mørk chokolade i mine kager, men denne gang har jeg valgt at lege med nogle nye venner i mit køkken. Kagen består nemlig af en saftig nøddebund, en intens mælkechokoladeganache samt en frisk og syrligsød passionsfrugtmnousse.

Kombinationen af hasselnødder, mælkechokolade og passionsfrugt er vanedannende god og danner tilsammen en elegant kage, som er perfekt til årets sidste aften.

Jeg ønsker dig en smuk og festlig aften, og håber du kommer godt ind i det nye år.

Godt nytår fra mig til dig!

Nøddekage med mælkechokolade og passionsfrugtmousse

Tid: 1 time. Bagetid: 30 minutter. Afkøling: I alt mindst 7 timer. Antal personer: 6-8

Nøddebund:

200 g hasselnødder

180 g sukker

korn af ½ vaniljestang

1 knivspids salt

90 g æggehvider

en springform, 18 cm. i diameter

smør + bagepapir + lagkageplast til formen

Mælkechokoladeganache:

150 g mørk mælkechokolade

15 g glukosesirup

¾ dl piskefløde

Passionsfrugtmousse:

3 blade husblas

10 passionsfrugter

100 g sukker

saft af ½ citron

2 dl piskefløde

150 g skyr (eller græsk yoghurt)

Pynt:

1 tsk. frysetørret passionfrugtpulver

25 g mælkechokolade

15 g hasselnødder

evt. små chokoladekugler og rød skovsyre

  1. Nøddebund: Tænd ovnen på 175°. Læg bagepapir i bunden af formen, og smør kanterne med lidt smør. Blend 150 g af hasselnødderne til fint mel i en blender eller minihakker, og hak de sidste 50 g hasselnødder groft.
  2. Rør hasselnøddemel, grofthakkede hasselnødder, sukker, vaniljekorn og salt sammen i en skål. Tilsæt æggehviderne (de skal ikke piskes), og rør det hele godt sammen. Fordel dejen i formen, og bag nøddebunden i ovnen i 30 minutter. Afkøl bunden helt.
  3. Tag forsigtigt nøddebunden ud, og rengør formen. Sæt et stykke lagkageplast fast langs springformens inderste kant, og læg nøddebunden tilbage i formen.
  4. Mælkechokoladeganache: Hak chokoladen fint, og kom den i en skål. Opvarm glukosesirup og fløde til kogepunktet i en gryde, og hæld det over chokoladen. Lad det stå i 2 minutter, og rør så rundt i cirkelbevægelser i midten af chokoladen, til massen er blank og ensartet. Hæld ganachen oven på nøddebunden i et jævnt lag, og sæt kagen på køl i 1 time.
  5. Passionsfrugtmousse: Udblød husblassen i en skål med koldt vand i 10 minutter. Halvér passionsfrugterne, og skrab indmaden ud. Passér passionsfrugtindmaden igennem en si, så der kun er den rene saft tilbage.
  6. Bring passionsfrugtsaft, sukker og citronsaft i kog i en lille gryde, lad det småkoge i 1 minut, og tag så gryden af varmen. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i den varme sirup. Lad siruppen køle af til håndvarm.
  7. Pisk fløden til let skum i en stor skål, og vend forsigtigt skyren i. Vend lidt af skummet i den håndvarme passionsfrugtsirup. Vend derefter forsigtigt passionsfrugtfløden i resten af flødeskummet. Moussen har en meget svag gul farve – tilsæt evt. en smule gul konditorfarve, hvis du ønsker en mere gul mousse. Fordel moussen oven på chokoladeganachen i formen, og glat overfladen. Sæt kagen på køl i mindst 6 timer, gerne natten over.
  8. Servering: Befri kagen for form og lagkageplast, og sæt den på et kagefad. Pynt kagen med et fint lag sigtet frysetørret passionsfrugtpulver, høvlet mælkechokolade, grofthakkede hasselnødder, små chokoladekugler og evt. lidt rød skovsyre.

Tip: Frysetørret passionsfrugtpulver fås fx hos Specialkøbmanden og mange steder på nettet.