Julekonfekt – chokoladekarameltrøfler

December er årets hyggeligste måned, og hvert år glæder jeg mig helt barnligt meget til at forkæle ganen med gløgg, æbleskiver, sprøde småkager og hjemmelavet konfekt.

Når det kommer til julekonfekten, har jeg ikke et fast repertoire. Jeg elsker alt det klassiske, men prøver også nye lækkerier af hvert år. Det vigtigste for mig er, at smagen er i top, og at det er nemt at lave.

I år har jeg kastet min kærlighed på disse fløjlsbløde chokoladekarameltrøfler med hasselnødder. De smelter på tungen og smager som en drøm.

Jeg har rullet mine chokoladetrøfler i bronzestøv fra Odense Marcipan, men du kan sagtens bruge alt muligt andet, fx kakao, lakridspulver, frysetørret bærstøv eller finthakket chokolade.

Lav dem gerne et par dage i forvejen, og opbevar dem på køl. Jeg vil tro, at de kan holde sig ca. 1 uge på køl – ikke at jeg har prøvet det dog! De forsvinder nemlig på mystisk vis meget hurtigt…

Chokoladekarameltrøfler med hasselnødder

Giver ca. 15 stk.

 • 15 hasselnødder
 • 150 g god mælkechokolade
 • 75 g sukker
 • 1 dl piskefløde
 • 1/4 tsk. salt
 • 1 tsk. bronzestøv fra Odense marcipan
 1. Ristede hasselnødder: Tænd ovnen på 200°. Læg hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem let gyldne i ovnen i ca. 10 minutter. Nulr de løse hinder af, og afkøl nødderne.
 2. Hak chokoladen fint, og smelt den i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen.
 3. Smelt sukker til gyldenbrun karamel ved middel varme i en tykbundet gryde.
 4. Opvarm fløden i en anden gryde. Tag det karamelliserede sukker af varmen, tilsæt den varme fløde, og rør godt med et piskeris til karamel og fløde samler sig. Hæld straks karamelfløden over mælkechokoladen i skålen. Lad det stå i 2 minutter, og rør herefter rundt med cirkelbevægelser i midten af blandingen med en dejskraber, til chokolademassen er blank og ensartet. Smag til med salt. Sæt chokoladekaramelmassen på køl i et par timer, til den er blevet fast og kan trilles til kugler.
 5. Tril chokolademassen til 15 lige store kugler, og gem en hel ristet hasselnød i midten af hver kugle. Læg kuglerne i en lille frysepose sammen med bronzestøv, og ryst posen godt, så støvet fordeler sig jævnt på kuglerne. Sæt chokoladekuglerne på køl i mindst 1 time inden servering, og nyd dem direkte fra køl.