Julens vaniljekranse

Du kan stadig lige nå at bage en pladefuld vaniljekranse inden jul.

Denne opskrift er nem og ligetil og giver sprøde vaniljekranse med det karakteristiske hul i midten, som jo selvsagt er hele humlen ved en klassisk, dansk vaniljekrans.

Når du bager vaniljekranse, er det vigtigt ikke at ælte dejen for meget. Gør du det, kan vaniljekransene blive seje istedet for sprøde, og det gider man jo sådan set ikke. Så dejen skal altså blot æltes sammen ganske hurtigt, til den er lige akkurat sammenhængende.

Husk også, at smørret til dejen skal være meget blød, når du rører dejen sammen. Er den ikke det, vil dejen blive for fast og være svær at få ud af sprøjteposen. Så husk endelig, BLØDT smør!

Min mor er verdensmester i at bage vaniljekranse, så det er faktisk ikke hvert år jeg selv får dem bagt. Men i år er det lykkedes mig, og jeg har nu en fin lille dåse fyldt med sprøde, smørbagte vaniljekranse stående i skabet klar til jul. Mums! Det er virkelig smagen af jul.

Klassiske vaniljekranse

Tid: 1 time. Bagetid: 8-10 minutter. Antal: 35-40 stk.

 • 75 g mandler
 • 1 vaniljestang
 • 175 g sukker
 • 200 g blødt smør
 • 1 æg (str. L)
 • 250 g hvedemel
 • 1 knivspids salt
 1. Tænd ovnen på 190°, og læg bagepapir på 1-2 bageplader.
 2. Hak mandlerne helt fint til mandelmel i en foodprocessor eller minihakker. Vælg selv, om du vil bruge smuttede eller ikke-smuttede mandler. Det giver et lidt grovere resultat med mandler med skal, men smagen er stadig helt i top.
 3. Skrab kornene ud af vaniljestangen, og mas dem sammen med lidt af sukkeret, så det fordeler sig. Rør blødt smør, sukker og vaniljekorn sammen i en skål. Rør ægget i. Bland hvedemel, mandelmel og salt, og rør det i dejen. Ælt dejen ganske kort sammen med hænderne, til den er lige akkurat ensartet.
 4. Fyld dejen i en kraftig stof-sprøjtepose med en stor stjernetylle i, og sprøjt straks dejen ud på bagepladen i 35-40 runde kranse. Husk, at der skal være lidt mellemrum mellem kagerne, så de ikke flyder sammen under bagningen.
 5. Bag vaniljekransene i ovnen i 8-10 minutter, til de er let gyldne, men endelig ikke overbagte. Hellere tage dem ud af ovnen lidt for tidligt, end lidt for sent. Afkøl vaniljekransene på en rist, og opbevar dem i en tætsluttende kagedåse.
 6. Spis, og nyd med stort velbehag!

Tip: Du kan lave dejen i forvejen, og opbevare den på køl i op til 2 døgn. Så vil dejen dog være mere fast og kan ikke sprøjtes ud af en sprøjtepose, men skal køres ud på en kødhakker/røremaskine med vaniljekransejern.