Rugbrødskage med solbær og flødeskum

Uhm rugbrødskage… det lyder jo næsten sundt. Men jeg afslører gerne, at det er den langt fra, for der er hverken sparet på sukker eller fløde. Til gengæld får du lidt mere fuldkorn indenbords, og det er jo slet ikke så tosset.

Jeg har gjort den klassiske rugbrødslagkage en smule mere enkel og serverer den her som en saftig og ikke alt for sød kagebund med skøn solbærmarmelade og blødt flødeskum på toppen. En rigtig dansk kaffekage, når det er bedst.

Husk, at det er vigtigt at bruge tørt rugbrød, når du skal bage rugbrødsbunden, da det skal kunne suge væsken i dejen.

Jeg ønsker dig en dejlig weekend, og håber du har lyst til at forkæle dine nærmeste med denne hyggelige kage.

Rugbrødskage med solbærmarmelade og flødeskum

Tid: 30 minutter. Bagetid: 40 minutter. Antal personer: 6-8

Rugbrødsbund:

4 æg

175 g brun farin

2 spsk. kakao

3 spsk. majsstivelse (Maizena)

1½ tsk. bagepulver

¼ tsk. salt

100 g daggammelt (tørt) rugbrød uden kerner

50 g hasselnødder

en springform, 22 cm i diameter

smør til formen

Solbærfyld og pynt:

1½ dl solbærmarmelade

2½ dl piskefløde

2 tsk. vaniljesukker

50 g hasselnødder

50 g mørk chokolade

lidt rød skovsyre

  1. Rugbrødsbund: Pisk æg og brun farin lyst og luftigt med en elpisker. Bland kakao, majsstivelse, bagepulver og salt sammen. Hæld det gennem en sigte ned i æggeblandingen, og vend det sammen.
  2. Riv rugbrødet fint på et rivejern. Alternativt kan det blendes til krummer i en foodprocessor. Hak hasselnødderne groft. Vend rugbrød og nødder i dejen.
  3. Tænd ovnen på 175°. Læg bagepapir i bunden af formen, og smør siderne grundigt med smør. Fordel dejen i formen, og bag rugbrødsbunden i ovnen i ca. 40 minutter. Afkøl kagen på en bagerist.
  4. Solbærfyld: Vend rugbrødsbunden ud af formen, og sæt den på et fad. Smør solbærmarmeladen forsigtigt ud over kagen i et jævnt lag. Pisk fløde og vaniljesukker til blødt skum med en elpisker, og fordel det oven på marmeladen. Hak hasselnødder og chokolade groft, og drys det over kagen. Pynt med rød skovsyre, og servér.

Tip: Rugbrødslagkage er en sønderjysk specialitet, der traditionelt laves med solbærmarmelade. Men blåbærmarmelade, brombærmarmelade eller syltede amarena-kirsebær smager også dejligt i kagen.

(Foto: Columbus Leth)