Rabarbertærte med pistaciefyld

Forleden landede sæsonens første rabarber på mit køkkenbord, og dermed et sikkert tegn på at foråret for alvor er kommet.

Jeg elsker kager og desserter med rabarber, så jeg måtte straks igang med at bruge de røde stængler til noget fornuftigt. Og hvad er mere passende end at anvende dem i en saftig og mandelmættet tærte.

Tærten minder en del om min rabarbertærte fra sidste år (se opskriften her), men her har jeg givet mandelmassen et tvist med grønne, usaltede pistacienødder. Det klæder den rigtig godt, synes jeg.

Personligt elsker jeg de fine, røde og slanke vinrabarber, men brug dem du har ved hånden. Mandellikøren kan desuden sagtens udelades eller erstattes af cognac.

Rabarbertærte med pistacienødder
Tid: 35 minutter. Hviletid, mørdej: I alt 2 timer. Bagetid: 30 minutter. Antal personer: 8

4-5 stængler røde vinrabarber
1 tsk. lyst rørsukker
Mørdej:
75 g blødt smør
50 g flormelis
korn af ½ vaniljestang
1 knivspids salt
½ æg
25 g mandelmel
125 g hvedemel
en tærteform, 24 cm i diameter
Mandel- og pistaciemasse:
130 g blødt smør
130 g lyst rørsukker
korn af ½ vaniljestang
1 knivspids salt
2 æg
55 g mandler
75 g grønne, usaltede pistacienødder
2 spsk. mandellikør, fx Amaretto
Til servering:
evt. cremefraiche eller flødeskum

  1. Mørdej: Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål med en ske. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør forsigtigt dejen sammen med skeen uden at ælte den for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
  2. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd en smurt tærteform med dejen, så dejen dækker formens bund og kanter. Skær overskydende dej væk. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
  3. Mandel- og pistaciemasse: Pisk smør, sukker, vaniljekorn og salt sammen med en elpisker til en cremet masse. Pisk æg i 1 ad gangen. Blend mandler og pistacienødder til fint mel i en blender eller foodprocessor, og rør de to slags nøddemel samt mandellikør i dejen.
  4. Tænd ovnen på 180°. Fordel mandel- og pistaciemassen i den kolde mørdejsbund i et jævnt lag. Skyl og rens rabarberne, skær dem i små stykker, og fordel dem oven på mandel- og pistaciemassen. Tryk dem let ned i cremen. Drys med 1 tsk. rørsukker.
  5. Bag tærten i ovnen i 25-30 minutter, til mørdejen er sprød og gylden, og fyldet er fast. Tag den ud af ovnen, og sæt den på en rist, så den kan køle helt af.
  6. Pynt tærten med finthakkede pistacienødder og rød skovsyre, og servér evt. med cremefraiche eller flødeskum.