God mad for små penge (gæsteindlæg)

Tag rigtig godt imod Amanda, som er tidligere praktikant på SPIS BEDRE, og som har fuldstændig styr på hvordan man laver lækker og velsmagende SU-venlig mad.

***

God mad for små penge

Af Amanda Rav, tidl. praktikant, SPIS BEDRE

Efter 4 år på SU-budget har jeg efterhånden fundet mine små smutveje til at lave billig mad uden at gå ned på kvalitet og lækkerhed. God mad behøver ikke koste en formue, og man kan sagtens være et ægte madøre for et beskedent beløb. Det handler dybest set om at se muligheder fremfor begrænsninger og så naturligvis at have et godt basislager. Få mine tips og tricks til mad på budget her!

De bedste basics

Kilden til at lave god og billig mad er et godt basislager. På mine hylder står der derfor altid:

  • En dåse flåede tomater
  • En dåse kokosmælk
  • Pasta
  • Basmatiris
  • Risottoris
  • Grøntsagsbouillon
  • Røde linser
  • Hvedemel

Derudover har jeg næsten altid æg på køl, en masse krydderier i skabet samt frisk ingefær, løg og hvidløg. Det absolutte must i mit køkken er desuden parmesan. Enhver simpel pastaret kan reddes af god, friskrevet parmesan på toppen!

Red resterne!

Da jeg var barn og spurgte min mor, hvad vi skulle have til aftensmad, var det værste, hun kunne svare: ”Rester”. For hvem gider spise det samme to dage i stræk? Det gad jeg ikke dengang, og det gider jeg faktisk stadig ikke den dag i dag. Derfor tryller jeg gerne mine rester om til andre retter. Har jeg en rest frisk grønkål eller spinat fra gårsdagens middag, blender jeg den i en pandekagedej uden sukker, og så har jeg lækre madpandekager, som så kan fyldes med køleskabets andre rester. Har jeg lidt bolognese tilbage, tilføjer jeg kidneybønner og chili for en nem version af chili con carne eller smider i stedet kødsovsen mellem lasagneplader og topper med revet ost. Skulle det ske, at jeg en sjælden gang har en lille rest hvidvin, der synger på sidste vers, bruger jeg den i en simpel risotto. At udnytte madrester og de råvarer, jeg allerede har i køleskabet, er naturligvis en måde at undgå madspild på – og så er det også lidt en sejr hver gang det lykkes mig at undgå at handle ind til aftensmaden og alligevel formå at få lækker mad på bordet.

Mine favoritter

Som udgangspunkt forsøger jeg at være kreativ med det, jeg har i køleskabet, men nogle gange rækker kreativiteten (eller køleskabets indhold) bare ikke særligt langt. I disse tilfælde er det rigtigt godt at have nogle go-to retter, som er særligt gode sidst på måneden.

Wok: Jeg har altid en pose asiatiske grøntsager i fryseren, og sammen med lidt friskrevet ingefær, hvidløg, karry, soja og kokosmælk får du en lækker og super billig middagsret. Har jeg en rest kylling, steger jeg det med, men wokretten fungerer også fint uden kød sammen med nudler eller ris.

Dahl: Den indiske, vegetariske ret er en af mine absolutte favoritter. Når basislageret blot er fyldt op, er det også en billig ret, som kun kræver røde linser, bouillon, hakkede tomater og en masse, skønne krydderier. Jeg har desuden næsten altid en mangochutney i køleskabet, som gør det rigtigt godt på toppen af den rygende varme dahl. Mums!

Pasta: One pot-pasta hitter for alvor lige for tiden, og ligesom så mange andre, er jeg vild med konceptet! Her kan jeg for alvor bruge alle mine rester fra køleskabet, som blot hakkes og rives for så at ryge i en gryde sammen med spaghetti, krydderier og grøntsagsbouillon. Så skal det blot simre 10 minutter, og så er der serveret – naturligvis med friskrevet parmesan på toppen.