Kødfrie dage aka grønne broccolifrikadeller

Jeg er ikke vegetar, men jeg elsker grønne retter og kan sagtens undvære kødet flere dage om ugen.

Det kan dog være en anelse svært at få min familie med på ideen om kødfrie dage, men ind imellem lykkes det heldigvis. Det er denne ret et rigtig godt eksempel på. Andre dage “glemmer” jeg at komme kød i lasagnen og bruger istedet grønne linser og ekstra mange finthakkede grøntsager – og ingen i familien har indtil videre opdaget “fejlen” (-:

De almindelige frikadeller af hakket svinekød har jeg her lavet til saftige, grønne broccolideller med ost, og de smager altså virkelig godt. Tilbehøret er en knasende sprød spidskålssalat med æbler og en syrlig dressing, som man vist må sige er en ægte “Camilla salat”. Jeg elsker nemlig salater med masser af knas, og derfor ender det næsten altid med en base af kål og en topping af ristede nødder eller kerner. Vil du se flere af mine spidskålssalater, kan du finde dem her og her.

Jeg serverede også et hjemmebagt krydret ostebrød til (opskriften finder du her), og efter min mening blev det et virkelig nemt og dejligt måltid mad – helt uden kød.

Har du selv lyst til at snyde overraske familien eller vennerne med en lækker kødfri middag, får du min nemme opskrift herunder (-:

Grønne broccolifrikadeller med sprød spidskålssalat

Tid: 40 minutter. Antal personer: 4

 • 1 broccoli
 • 2 æg
 • 50 g revet mozzarellaost
 • 50 g revet cheddarost
 • ca. 3 spsk. rasp
 • ca. 1 spsk. hvedemel
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • ½ tsk. stødt spidskommen
 • 1/4 tsk. tørrede chiliflager
 • salt og friskkværnet peber

Spidskålssalat:

 • 1 spidskål
 • 2 grønne æbler, fx Granny Smith
 • ½ dl friskpresset limesaft (ca. 2 limefrugter)
 • 1 spsk. flydende honning
 • 1 spsk. olivenolie
 • salt
 • 1 håndfuld bredbladet persille
 • 25 g ristede pinjekerner
 • 25 g ristede og saltede mandler
 1. Broccolifrikadeller: Skyl broccolien grundigt. Hak den helt fint med en stor kniv (både hoved og stok), eller giv den en tur i foodprocessoren. Det skal være som grove brødkrummer. Hæld den hakkede broccoli i en stor sigte, og overhæld den med kogende vand. Afdryp godt.
 2. Rør broccoli, æg, revet ost, rasp, hvedemel og finthakket persille sammen i en skål, og krydr med spidskommen, chili, salt og peber. Tilsæt lidt mere rasp eller hvedemel, hvis farsen er for våd. Farsen skal være så fast, at den nemt kan formes til frikadeller. Lad farsen hvile i 15 minutter.
 3. Spidskålssalat: Skyl og snit spidskålen fint. Skyl æblerne, og skær dem i tynde både. Bland kål og æbler sammen.
 4. Rør limesaft, honning og olie sammen, og krydr med lidt salt. Vend dressingen rundt i kålsalaten. Hak persillen, og vend den i. Anret salaten i en serveringsskål, og drys ristede pinjekerner og grofthakkede saltmandler på toppen.
 5. Broccolifrikadeller, fortsat: Form farsen til 12-14 frikadeller. Opvarm en pande med lidt smør og olie, og steg broccolifrikadellerne på panden på begge sider, til de er gennemstegte.
 6. Servér de grønne frikadeller med spidskålssalat og evt. godt brød. Velbekomme!