Æblebrud med mørk chokolade og hasselnødder

Danske efterårsæbler er noget af det bedste jeg ved, og jeg elsker at spise de sprøde, saftige og aromatiske guldklumper direkte fra træet eller bruge dem i kager, brød og desserter.

Forleden delte jeg min opskrift på drømmekage med æbler og et strejf af lakrids her på bloggen (find opskriften HER), og idag skal I have opskriften på verdens bedste store, bløde æblebrud.

De minder om de klassiske gulerodsbrud med solsikkekerner, som man kan købe hos bageren, men jeg har givet dem et lidt sødere tvist med æbler, mørk chokolade og hasselnøddeflager. Æblerne i dejen bidrager med en let syrlighed, mens chokoladen giver bitterhed og sødme. De smager efter min mening virkelig skønt, og min datter var ved første mundfuld heller ikke i tvivl: “Mor, de smager jo ligesom dem fra bageren”. Så kan mit bageglade morhjerte jo nærmest ikke forlange mere (-:

Æblebruddene er store, bløde og børnevenlige og kan sagtens spises, som de er, bare ved at brække store stykker af dem med fingrene (sådan spiser vi dem nemlig herhjemme), men de smager altså også syndigt godt med koldt smør, nutella (!) og varm te. Men du bestemmer heldigvis helt selv, hvordan du foretrækker at nyde dem.

Æblebruddene er desuden fryseegnede, så lav endelig en stor portion, og frys dem ned til senere.

God tirsdag derude!

Æblebrud med mørk chokolade og hasselnødder

Tid: 40 minutter. Hævetid: I alt 1½ time. Bagetid: 15-18 minutter. Antal: 9 store boller

3 dl vand
30 g gær
60 ml solsikkeolie
1½ spsk. sukker
½ tsk. stødt kanel
½ tsk. stødt kardemomme
1½ tsk. fint salt
175 g stenformalet speltmel
ca. 325 g hvedemel
2 danske æbler
75 g mørk chokolade
1 æg
25 g hasselnøddeflager
  1. Hæld vandet i en skål, og rør gæren ud i vandet. Tilsæt olie, sukker, kanel, kardemomme, salt og speltmel, og rør rundt. Tilsæt hvedemel lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er glat og smidig. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 1 time.
  2. Riv æblerne på den grove side af et rivejern. Hak chokoladen groft.
  3. Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og lav en fordybning i midten af dejen. Slå ægget ud i fordybningen i dejen og tilsæt de revne æbler og den hakkede chokolade. Vend rundt i dejen med en spatel, så fyldet fordeles rundt i dejen. Fortsæt til dejen er sammenhængende, men stadig er våd og lidt ujævn.
  4. Hak dejen i 9 stykker, og løft dem over på en bageplade med bagepapir med to skeer eller en stor spatel. Dejen kan ikke formes til pæne boller, men bliver i stedet til lækre, rustikke brud. Lad æblebruddene hæve tildækket på pladen i 30 minutter.
  5. Tænd ovnen på 215°. Drys hasselnøddeflager på æblebruddene, og bag dem i ovnen i 15-18 minutter, til de er flot gyldne og gennembagte. Afkøl på en rist.