Citrontærte med brændt marengs

Denne her tærte er altså bare en kæmpe klassiker! Jeg laver den nærmest hver gang, jeg får gæster, og den er altid et hit. Både hos børn og voksne faktisk.

Udover den fantastiske smag af syrlig citron og sød marengs, er den også – efter min mening – såre simpel at lave. Og det bedste er næsten, at den kan laves klar på forhånd, så den bare lige skal dekoreres med marengs og brændes gylden inden servering. Jeg ELSKER når jeg kan forberede mine kager på forhånd (gerne dagen før), så jeg ikke skal stresse over desserten, når mine gæster er kommet. Så kan jeg koncentrere mig om selve maden velvidende, at desserten allerede står klar på køl.

Citrontærten er en klassiker fra det franske køkken og består af en smørsprød mørdej, en syrligsød citroncreme og lækker sød marengs på toppen. De fleste kan være med her, og jeg er sikker på, at den også vil imponere dine gæster.

Måske skal du prøve kræfter med den allerede nu i efterårsferien?

Jeg ønsker dig god fornøjelse med opskriften, og rigtig god ferie, hvis du er så heldig at kunne holde fri og nyde det flotte efterårsvejr!

Citrontærte med brændt marengs

Tid: 1 time. Hviletid, mørdej: 2 timer. Bagetid: 20 minutter. Afkøling: Mindst 4 timer. Antal personer: 8-10

Mørdej:

½ vaniljestang

75 g blødt smør

50 g flormelis

1 knivspids salt

½ æg

25 g mandelmel

130 g hvedemel

en tærteform, 24 cm. i diameter

Citroncreme:

1½ blad husblas

½ vaniljestang

3 æg

2 æggeblommer

fintrevet skal af 2 usprøjtede citroner

1½ dl citronsaft

150 g sukker

75 g smør

Marengs:

2 æggehvider

100 g sukker

  1. Mørdej: Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud. Rør blødt smør, flormelis, vaniljekorn og salt sammen i en skål med en ske. Rør æg i. Tilsæt mandelmel og hvedemel, og rør forsigtigt dejen sammen uden at ælte for meget. Pak mørdejen ind i husholdningsfilm, og læg den på køl i 1 time.
  2. Rul dejen tyndt ud med en kagerulle på et meldrysset bord. Beklæd tærteformen med dejen, så dejen dækker formens bund og kanter. Skær overskydende dej væk. Stil tærtebunden i fryseren i 1 time.
  3. Tænd ovnen på 180°. Tag tærtebunden ud af fryseren, og prik bunden med en gaffel. Bag tærtebunden i ovnen i ca. 20 minutter, til den er let gylden og gennembagt. Afkøl på en rist.
  4. Citroncreme: Læg husblassen i blød i en skål med koldt vand i 10 minutter. Flæk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
  5. Rør æg, æggeblommer, fintrevet skal af 2 citroner, citronsaft, sukker og vaniljekorn sammen i en gryde. Varm det langsomt op til kogepunktet, og pisk godt undervejs. Kog i et par minutter under konstant piskning, til cremen tykner. Tag gryden af varmen, og rør smørret i. Vrid husblassen fri for vand, og rør den ud i citroncremen, til den er helt opløst.
  6. Hæld citroncremen i den afkølede tærtebund, og sæt tærten på køl i mindst 4 timer – gerne til næste dag.
  7. Marengs: Pisk æggehvider næsten stive i en skål med en elpisker. Tilsæt sukker lidt ad gangen, mens der piskes videre. Pisk, indtil marengsen er fast og blank.
  8. Kom marengsen i en sprøjtepose, og sprøjt den ud på den kolde tærte. Brænd marengsen forsigtigt med en lille gasbrænder. Servér straks.

Tip: Har du ikke en gasbrænder til at brænde marengsen, kan du i stedet sætter tærten ind i en 230° varm ovn med grillfunktionen tændt i ca. 1-2 minutter – hold godt øje med marengsen, det går stærkt!

På billedet ses citrontærten i selskab med to andre tærter – en mørk chokoladetærte med pekannødder og en saftig mazarintærte med hindbærmarmelade og kransekagemasse. Jeg er åbenbart ret glad for tærter, og det var mine gæster heldigvis også 🙂