Bløde hjemmebagte boller

Du kender dem godt. De bløde, saftige og hjemmebagte boller, som alle elsker. Ingen hårde skorper og ingen fuldkorn eller grove meltyper. Bare ren og skær nydelse!

Disse boller er lige præcis sådan. Nemme at bage, fantastiske at sætte tænderne i. De er perfekte som fødselsdagsboller sammen med varm kakao, på morgenbordet i weekenden, eller blot til en kop te om eftermiddagen. Og selvfølgelig med koldt smør. Altid smør, uhm!

Min hemmelighed til bløde boller er ganske enkel – der skal simpelthen kærnemælk i dejen. Ikke sødmælk, ikke letmælk. God, gammeldags kærnemælk, som sørger for saftig konsistens og for at holde bollerne bløde og lækre i flere dage. Min hemmelighed er hermed afsløret, og du må hellere end gerne kopiere den (-:

Opskriften får du selvfølgelig af mig idag.

Rigtig god fornøjelse i bagekøkkenet!

Bløde fødselsdagsboller

Tid: 20 minutter. Hævetid: Ialt 1 time. Bagetid: Ca. 12 minutter. Antal: 12 stk.

6 spsk. lunkent vand
50 g gær
50 g smør
3 dl kærnemælk
1 æg
2 spsk. sukker
1 tsk. stødt kardemomme
1½ tsk. salt
500-525 g hvedemel
1 æg til pensling
Til servering:
koldt smør
  1. Hæld lunkent vand i en skål, og opløs gæren heri. Smelt smørret i en lille gryde, og lad det køle en smule af.
  2. Rør smeltet smør og kærnemælk i gærblandingen, og tilsæt herefter æg, sukker, kardemomme og salt. Tilsæt hvedemelet lidt ad gangen, og ælt dejen grundigt, til den er blank og smidig. Lad dejen hæve lunt og tildækket i 30 minutter.
  3. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord. Form dejen til 12 runde boller, og fordel dem på en bageplade med bagepapir. Dæk bollerne med et rent og fugtigt viskestykke, og lad dem hæve igen i 30 minutter.
  4. Tænd ovnen på 220°. Pensl bollerne med sammenpisket æg, og bag dem i ovnen i ca. 12 minutter, til de er gyldne og gennembagte.
  5. Servering: Afkøl bollerne på en rist, og servér dem lune og friskbagte med koldt smør til.

Vild med hjemmebagte boller? Så tag et kig på mine tidligere opskrifter på fx chokoladeboller og bløde æblebrud lige her og her.