Grydeboller med flagesalt

Jeg elsker at starte min weekend med god tid, god kaffe og duften af friskbagt brød. Derfor er der ofte hjemmebagte boller eller brød på menuen, når resten af familien slår øjnene op søndag morgen.

Jeg elsker især de koldhævede af slagsen, som jeg blot rører sammen i en skål om aftenen og lader hæve på køl natten over. Det er så nemt. Men nogle gange er det altså også rart med de hurtige, bløde boller, som kun skal hæve i 30 minutter, og som især ungerne elsker.

Denne variant har jeg bagt i en gryde for at få ekstra mange bløde kanter, og det er faktisk ret hyggeligt og næsten terapeutisk at sidde ved bordet og trække bollerne fra hinanden og udvælge netop dét stykke, som ser mest lækkert ud.

Hvis du har lyst til at forkæle familien med grydeboller i weekenden, får du min opskrift lige her, og husk, at bollerne er bedst, når er de lune og friskbagte.

Grydeboller med flagesalt

Tid: 20 minutter. Hævetid: 30 minutter. Bagetid: 20-25 minutter. Antal: 10 stk.

50 g gær
0,5 dl lunken vand
30 g smør
1,25 dl sødmælk
2 spsk. sukker
275 g hvedemel
1 tsk. salt
en støbejernsgryde (eller en rund bageform), 20-22 cm. i diameter
20 g smør til pensling
1 tsk. flagesalt
  1. Opløs gæren i lunkent vand i en skål. Smelt smørret i en gryde, tilsæt sødmælk, og rør det sammen. Hæld mælkesmørret i skålen sammen med sukker, og rør det sammen. Tilsæt hvedemel og salt, og ælt dejen godt i ca. 5 minutter, til den er blød og smidig og slipper skålens kanter.
  2. Hæld dejen ud på et let meldrysset bord, og del den i 10 lige store stykker. Form dejstykkerne til runde boller.
  3. Smelt 10 g smør, og pensl gryden indvendigt med smørret. Fordel bollerne med lidt afstand imellem i gryden. Dæk gryden med et viskestykke, og lad bollerne hæve et lunt sted i 30 minutter.
  4. Tænd ovnen på 180°. Bag bollerne i den varme ovn i 20-25 minutter, til de er gyldne og gennembagte. Smelt de sidste 10 g smør. Tag bollerne ud af ovnen, pensl dem straks med det smeltede smør, og drys med flagesalt. Afkøl let på en rist, og servér bollerne lune og friskbagte.