Kiksekage med mælkechokolade

Idag vil jeg gerne slå et slag for en god, gammel klassiker – nemlig kiksekagen!

De fleste husker den fra barndommen som en tung og lidt fedtet sag, men samtidig også en kage, som er forbundet med masser af nostalgi. Dengang blev den lavet på palmin, rå æg og kakaopulver, men idag laver de fleste den med god chokolade og rigtig smør, som giver et langt bedre og mere velsmagende resultat. Endnu engang må man bare erkende, at jo bedre råvarer, jo bedre smagsoplevelse.

Jeg har selv lavet den populære kage med det lidt blakkede ry flere gange, og hver gang sætter kagen gang i snakken omkring bordet, og de fleste har som regel en sjov historie eller et sødt minde om netop denne kage. Derfor vil jeg idag vække minder til live og servere kiksekage for dig.

Jeg har aldrig lavet kiksekage på gammeldags manér med palmin. Til gengæld har jeg både lavet den med mørk chokolade og masser af smør, og som i denne variant med mælkechokolade, hasselnødder, likør og kondenseret mælk.

Idag får du opskriften på sidstnævnte. Den er super simpel at lave, den smelter på tungen og er nærmest konfektagtig, og så er den selvfølgelig helt umulig at modstå. Jeg siger det bare, så du er advaret. Ét stykke er sjældent nok.

Husk, at kagen skal stå på køl længe, så lav den gerne 1-2 dage før du vil servere den.

Forøvrigt: Kan du slet ikke få nok af god chokolade, kan du passende slå et smut forbi Tap1 på Amager i København, hvor Chokoladeselskabet i denne weekend afholder chokoladefestival lørdag og søndag fra kl. 10-17. Det bugner af god chokolade og masser af smagsprøver, og billetter kan enten købes på madbillet.dk eller i døren. Jeg har planer om at besøge chokoladefestivalen imorgen lørdag, og jeg tager både mand og børn med – ses vi?

God weekend til dig 🙂

(Foto: Betina Hastoft)

Kiksekage med mælkechokolade, hasselnødder og likør

Tid: 25 minutter. Ovntid, hasselnødder: 10 minutter. Hviletid på køl: Mindst 6 timer. Antal: 8-10 skiver

75 g hasselnødder
275 g mælkechokolade (gerne en god, mørk mælkechokolade)
25 g mørk chokolade
1 dåse kondenseret mælk (397 g)
25 g smør
2 spsk. hasselnøddelikør, fx Frangelico
1/4 tsk. flagesalt
15-20 firkantede vaniljekiks
en smal, aflang bageform, ca. 25 cm
husholdningsfilm til formen
Til servering:
25 g mørk chokolade
125 g brombær
  1. Tænd ovnen på 180º. Fordel hasselnødderne i et lille ovnfad, og rist dem i ovnen i 10 minutter, til de dufter. Tag dem ud af ovnen. Læg hasselnødderne i et rent viskestykke, og nulr de løse hinder af. Afkøl nødderne, og hak dem herefter groft.
  2. Hak de 2 slags chokolade groft, og læg den i en gryde sammen med kondenseret mælk, smør, hasselnøddelikør og flagesalt. Lad det hele smelte sammen ved middel varme, og rør jævnligt i gryden, så det ikke brænder på. Rør chokoladeblandingen godt sammen, når det hele er smeltet, og tag gryden af varmen.
  3. Beklæd bageformen med husholdningsfilm, så det hænger ud over kanterne af formen. Fordel de hakkede hasselnødder i bunden af formen, og læg et tyndt lag chokolademasse over. Læg et lag kiks ovenpå og derefter endnu et tyndt lag chokolade. Fortsæt med at lægge lag af kiks og chokolade, til al chokoladen er brugt, og sørg for, at der afsluttes med et lag chokolade.
  4. Dæk formen med husholdningsfilm, og sæt kagen på køl i mindst 6 timer (gerne til næste dag).
  5. Servering: Anret kiksekagen med høvlet mørk chokolade og brombær. Servér den gerne med en god kop kaffe til.

Tip: I stedet for mælkechokolade kan du bruge udelukkende mørk chokolade. Likøren kan erstattes med lidt friskpresset appelsinsaft og fintrevet appelsinskal eller helt udelades.

(Foto: Betina Hastoft)