Chokoladekage med hele pærer

Efteråret er over os med alt hvad dertil hører af regn, rusk, mørke aftener, tændte stearinlys, pluk selv-æbler og pærer og ikke mindst – hjemmebagte skærekager!

Opskriften på denne saftige chokoladeskærekage med hele pærer lavede jeg for et par år siden til magasinet SPIS BEDRE, og siden har den rumsteret i baghovedet på mig, for den fortjener i den grad en gentagelse.

Kagen smager intenst af mørk chokolade og kombinationen med sæsonens saftige pærer er efter min mening helt perfekt. Så hvis du ikke ved, hvad du skal bage i weekenden, er denne kage måske et oplagt lille efterårsprojekt?

God weekend til dig!

Chokoladekage med hele pocherede pærer

Tid: 1 time. Bagetid: 1 time. Antal personer: 8

Pocherede pærer:
3 pærer
8 dl vand
160 g sukker
2 spsk. citronsaft
Chokoladekage:
200 g mørk chokolade 70%
200 g blødt smør
4 æg
225 g sukker
½ tsk. stødt kanel
1/4 tsk. salt
125 g hvedemel
1 aflang bageform, 1½ liter
Til servering:
50 g karamelliseret hvid chokolade, fx Dulcey fra Valrhona eller Amber fra Summerbird
  1. Pocherede pærer: Skær bunden af pærerne, så de kan stå lige. Skræl dem, og behold stilken på. Bring vand, sukker og citronsaft i kog i en gryde, skru ned for varmen, og sæt pærerne ned i lagen. Læg låg på, og lad pærerne småkoge i 25 minutter, til de er møre. Lad pærerne dryppe af i en sigte.
  2. Chokoladekage: Tænd ovnen på 190°. Beklæd formen med bagepapir. Hak chokoladen groft. Smelt smørret i en gryde, og tilsæt chokoladen. Tag gryden af varmen, og rør i blandingen med en dejskraber, til chokolade og smør er smeltet sammen.
  3. Del æggene i blommer og hvider. Pisk æggeblommer, det meste sukker (tag et par spiseskefulde fra),kanel og salt luftigt med en elpisker. Pisk det smeltede chokoladesmør i, og vend derefter melet i.
  4. Pisk æggehviderne skummende i en anden skål. Tilsæt de par spiseskefulde sukker, du har gemt, lidt ad gangen, og pisk videre, til æggehviderne er stive. Vend forsigtigt æggehvidemassen i dejen med en dejskraber ad flere omgange, til dejen er jævn.
  5. Fordel ca. ⅓ af dejen i bunden af formen. Sæt de afkølede pocherede pærer ned i dejen, så de står stabilt på en række med lidt mellemrum imellem. Fordel resten af dejen ned mellem pærerne, så de til sidst er så dækkede, at kun stilkene stikker op. Bag kagen i ovnen i 1 time, til den er gennembagt. Dæk evt. kagen til med alufolie den sidste del af bagetiden, hvis kagen bliver for mørk. Afkøl kagen i formen i 10 minutter. Vend den forsigtigt ud, og lad den køle helt af på en rist.
  6. Servering: Hak chokoladen, og smelt den i en skål over vandbad eller i mikrobølgeovnen. Dekorér kagen med den smeltede chokolade, og lad chokoladen størkne. Servér kagen i tykke skiver.

Tip: De pocherede pærer kan laves 1-2 dage i forvejen og opbevares i lagen på køl. Så er du klar til at bage den flotte kage, lige når du har tid og lyst.

(Foto: Betina Hastoft)