Simremad – kylling i hvidvin

Efteråret indbyder til simremad og gode gryderetter, og igår serverede jeg derfor denne dejlige kylling i hvidvin for min familie.

Retten er min fortolkning af den klassiske franske coq au vin, som jeg også elsker. Dette er blot en lys version lavet med Riesling i stedet for rødvin. Jeg piftede retten op med porrer og masser af svampe og serverede derudover brune ris og ovnbagte aspargesbroccoli til. Mums! Du kan selvfølgelig servere alt muligt andet grønt til, fx grønne bønner, asparges, bagte rodfrugter osv.

Retten lavede jeg i min Le Creuset gryde af bæredygtigt støbejern, fordi det for mig er indbegrebet af kvalitet og holdbarhed. De laver ganske enkelt gode, gedigne gryder, som holder længe og til meget, og de egner sig efter min mening perfekt til efterårets simremad.

God søndag!

Kylling i hvidvin med svampe og porrer (coq au Riesling)

Tid: 1 time. Antal personer: 4

1 hel kylling

3 spsk. olie til stegning

1 tsk. tørret timian

Salt og peber

100 g bacon

2 løg

1 porrer

2 dl hvidvin

3 dl hønsebouillon

1½ dl piskefløde

1 spsk. dijonsennep

300 g svampe, fx brune champignoner, portobello eller kantareller

1 håndfuld frisk timian og/eller persille

Tilbehør:

4 dl brune ris

200 g aspargesbroccoli

  1. Partér kyllingen i vinger, lår og bryst, så der bliver 6-8 gode stykker kylling.
  2. Krydr kyllingestykkerne med timian, salt og peber. Brun kyllingestykkerne i 1 spsk. af olien i en stor gryde på alle sider, til de får farve. Læg kyllingestykkerne til side, og tør gryden af.
  3. Skær bacon i tern, og steg dem næsten sprøde på en pande. Tag af dem, og afdryp på fedtsugende papir.
  4. Pil og hak løg. Rens porrerne, og skær dem i tynde skiver. Svits løg i 1 spsk. af olien i en stor gryde i et par minutter. Tilsæt porrer, og steg videre et par minutter. Læg kyllingestykker og bacontern i gryden, og tilsæt hvidvin. Lad alkoholen fordampe i et par minutter. Tilsæt bouillon, fløde og sennep. Læg låg på gryden, og lad retten simre i 25 minutter, til kyllingen er mør.
  5. Rens svampene, og skær dem i halve eller kvarte. Opvarm resten af olivenolien på en pande. Brun svampene ved høj varme i 3-4 minutter. Rør ikke for meget på panden, ryst den i stedet, så svampene ikke afgiver for meget vand. Vend de stegte svampe i kyllingegryden inden servering, og drys med frisk timian og hakket persille.
  6. Tilbehør: Kog brune ris efter anvisning på emballagen.
  7. Tænd ovnen på 210°. Fordel aspargesbroccoli på en bageplade med bagepapir, dryp med olie, og krydr med salt. Steg aspargesbroccoli i ovnen i 10-15 minutter, til de er møre, men stadig med lidt bid. Servér kylling i hvidvin med brune ris og broccoli.

INDLÆGGET ER SPONSORERET AF LE CREUSET.